© 2010–2022 Millas Mat

Courgetteterte fra Syd-Frankrike

tarte aux courgette

Hvis du lurer på hva smaken av fransk sommer kjennes ut som trenger du ikke lure lengre. Dette er en av de mest kjente klassiske franske provencalske sommerrettene som finnes. Den krever litt tid på kjøkkenet men er ikke komplisert og finner alt du trenger for å lage den i en vanlig dagligvarebutikk. Server den lun sammen med en frisk blandet salat.

Ingredienser

tertedeig:

250 gr hvetemel

en god klype finknust havsalt

ett egg

fire til fem spiseskjeer isvann

fire til fem spiseskjeer e.v. olivenolje

----

fyll:

to purrer

en løk

to til tre fedd hvitløk

to courgetter (squash)

bladene fra to kvister frisk timian

en teskje provencalske urter

to spiseskjeer e.v. olivenolje

en halv til en teskje havsalt

en knivsodd sort grovmalt pepper

tre egg

50 gr. revet parmesan

Begynn med deigen, bland sammen hvetemel og havsalt i en passende bakebolle og lag et krater. Tilsett isvann, olje og egget i krateret og arbeid inn melet gradvis fra sidene av bollen. Jobb det sammen til du har en glatt og smidig deig som ikke er klissete. Pakk den inn i plastfolie og la den hvile kaldt i kjøleskapet i minst en time.

Mens deigen hviler begynner du med fyllet. Finhakk purre, løk og hvitløk (her kan du bruke prosessoren om du har en) og ha det over i en panne tilsatt olivenolje. La det frese godt inntil det blir mykt og blankt. Pass på varmen, det skal ikke bli brunt. Mens det myknes river du courgettene på den grove delen av rivjernet og tilsetter de i pannen. La det mykne seg sammen med løken og få ut så mye fuktighet du kan fra courgettene. Smak deretter til blandingen med havsalt og pepper. Ha alt innholdet fra pannen over i en bolle og la den avkjøle seg.

Når blandingen er kald heller du over tre sammenpiskede egg iblandet parmesan og vender de inn med rolige bevegelser. Så er fyllet klart.

Finn frem en passende terteform på omlag 20 cm. i diameter og del deigen i to deler. Kjevle ut to leiver på ca. tre mm tykkelse og kle bunnen og sidene av formen med den ene leiven. La det overflødige henge utenfor kanten. Tilsett fyllet og spre det jevnt utover med baksiden av en spiseskje. Legg den andre leiven oppå og rull opp deigkantene til en tynn pølse som omkranser selve terten. Skjære et kryss i midten så dampen slipper ut under steking. Pensle over med ørlite e.v. olivenolje og bak terten ved 200 °C i omlag 35-40 minutter inntil den er lys gyllen.

La terten avkjøle seg i minst et kvarter før du setter terteformen oppå en passende kopp eller bolle og drar av ringen.