Côte de boeuf aux frites

biff med pommes frites

De fleste jeg kjenner får et drømmende blikk når jeg nevner denne fransk-belgiske favoritten. Det er ganske mange mennesker, både kjente og ukjente jeg vet om som ville hatt dette som sitt siste måltid her på jorden om de fikk velge. Dessverre er det mange som ikke kan steke biff hjemme, langt færre kan faktisk lage skikkelige pommes frites slik de gjør i Belgia og enda færre lager ekte bernaisesaus. At sitron gjør under for biffkjøttet er nok også ukjent for mange så det er virkelig på tide å booste kunnskapene for mestrer du dette - da er du på den rette kulinariske vei. Og du vil aldri angre på at du tok deg den ekstra tiden når du får erfart hvor nydelig dette er. Min grønnsak denne gangen ble ovnsbakte asparges med sitron og pepper.

Ingredienser

middag for to:

to entrecôte på mellom 250-300 gr. i råvekt

en spiseskje grovknuste sorte- eller grønn pepperkorn

havsalt (Fleur de sel) etter smak

et par spiseskjeer solsikkeolje

Belgiske pommes frites (jeg bruker seks medium store poteter for å lage to porsjoner)

Bernaisesaus

frisk sitron

Pakk ut kjøttet et par timer før det skal stekes og tørk godt av det med kjøkkenpapir. Gni det godt inn med knust pepper på begge sider og la det hvile på kjøkkenbenken i normal romtemperatur.

Varm opp en solid grillpanne til litt over medium varme og pensle biffene med litt olje på den siden som skal stekes først. Ikke ha olje i pannen. Når pannen ryker lett legger du i biffene med den smurte siden ned og lar de ligge helt i ro i minst fem minutter. Pensle biffene med olje før de snus og la de få omtrent like lenge på den andre siden. La de hvile på en ildfast tellerken som settes i ovnen på ikke mer enn 90 °C mens du gjør ferdig tilbehøret.

Anrett biffen med pommes frites, grønnsaker og bernaisesaus og server straks.

tips: for at alt skal bli ferdig samtidig pleier jeg å lage bernaisesausen først og holder den lun, grønnsaken lager jeg også i forkant. Når pommes frites hviler etter første fritering begynner jeg med biffen.