© 2010–2022 Millas Mat

Cơm tấm

vietnamesiske svinekoteletter med egg, ris og grønnsaker

Dette er ikke en helt autentisk oppskrift for i Vietnam får du ris med grillet svin, fint opprevet svinekjøtt, biter av sprø svor og en svinekjøttpudding på en og samme tallerken. Dette er en noe mer tilpasset variant som er lett å lage til hjemme uten at du må tilberede flere ulike kjøttretter. Jeg fikk også et lite tips fra en vietnamesisk kokk - og det er å sprinkle over litt knust baconcrisp hvis man ikke finner Rousong (pork floss) i asiabutikken.

Ingredienser

Nuoc cham dressing:

50 gr sukker

0,6 dl fiskesaus (bruk den samme du brukte i marinaden)

0,6 dl hvitvinseddik

en spiseskje frisk limejuice

en spiseskje meget finhakket rød chili (jeg bruker gjerne en habanero)

et finhakket fedd hvitløk

----

koteletter og marinade:

fire benløse svinekoteletter, lett banket ut

tre spiseskjeer fiskesaus (helst vietnamesisk type)

to fedd hvitløk, finrevet

en teskje sukker

en kvart teskje malt gurkemeie

en kvart teskje sort malt pepper

en spiseskje nøytral olje til steking + litt ekstra til steking av eggene

----

syltet gulrot og daikon:

to store gulrøtter

en halv daikonreddik

tre spiseskjeer sukker

to dl hvit eddik

to teskjeer havsalt

----

til servering:

slangeagurk i skiver

dampet jasminris til servering

et stekt egg pr. person til servering

sprøstekt løk, til garnering

finhakket frisk koriander, til garnering

Rousong eller knust baconcrisp, til garnering


Kutt gulrøtter og daikon i tynne staver og drysser de med havsalt. La de ligge i en time før du skyller av havsaltet under rennende kaldt vann. Tørk godt med kjøkkenpapir. ha det over i en ildfast bolle og bland inn eddik og sukker. Hell over nok kokende vann til at det dekker grønnsakene og rør godt slik at sukkeret smeltet. La det få romtemperatur, ha alt over på et tett glass (Norgesglass) og sett kaldt til neste dag.

Til dressingen har alle ingrediensene utenom chili og hvitløk på et glass med skrulokk og rist godt inntil alt sukkeret er oppløst. Ha finhakket chili og hvitløk i en liten bolle og hell over så mye av dressingen du ønsker. Resten av dressingen kan settes i kjøleskapet og er holdbar i opptil to uker.

Skjær benet av kotelettene og bank de ut til jevn tykkelse på omlag halvannen cm. Pisk sammen marinaden og legg i kotelettene. La de marinere seg i minimum ti minutter men gjerne opp mot en time eller over natten.

Sett over risen til koking og når den er halvferdig kan du begynne med kotelettene. Varm oljen i en panne og stek kotelettene i omlag fire minutter på hver side eller til de er gjennomstekte. Hell over dressingen og la den trekke litt inn i pannen på ettervarmen.

Legg opp koteletter, ris og grønnsakene slik at ønsker men det er tradisjon og legge egget oppå risen slik at plommen kan kuttes over den. Garner med de øvrige ingrediensene og server.