© 2010–2020 Millas Mat

Com Tam

vietnamesisk knust ris med svinekjøtt, egg og Nuoc cham-dressing

Dette er ikke en helt autentisk com tam for i Vietnam kan du få knust ris med grillet svin, opprevet svinekjøtt, sprø svinesvor og svinekjøttpudding på en og samme tallerken. Du får grønnsaker til også men det er mye kjøtt. Dette er en noe mer tilpasset variant som er lett å lage til hjemme uten at du må tilberede flere ulike kjøttretter. Også lærte jeg et lite triks fra en viernamesisk kokk, og sprinkle over litt baconcrisp til til slutt.

Ingredienser

fire benløse svinekoteletter, lett utbanket

tre spiseskjeer fiskesaus (helst vietnamesisk type)

to fedd hvitløk, finrevet

en teskje sukker

en kvart teskje malt gurkemeie

en kvart teskje sort malt pepper

en spiseskje nøytral olje til steking + litt ekstra til steking av eggene

----

til servering:

to tomater i skiver

en halv slangeagurk i skiver

dampet ris til servering

fire stekte egg til servering

noen knuste baconcrisp (kan sløyfes)

----

Nuoc cham dressing:

50 gr sukker

0,6 dl fiskesaus (bruk den samme du brukte i marinaden)

0,6 dl hvitvinseddik

en spiseskje frisk limejuice

en spiseskje meget finhakket rød chili

et finhakket fedd hvitløk

Begynn med å lage dressingen siden denne blir bedre av å trekke litt. Ha alle ingrediensene utenom chili og hvitløk på et glass med skrulokk og rist godt inntil alt sukkeret er oppløst. Ha finhakket chili og hvitløk i en liten bolle og hell over så mye av dressingen du ønsker. Resten av dressingen kan settes i kjøleskaper og er holdbar i opptil to uker.

Skjær benet av kotelettene og bank de ut til jevn tykkelse på omlag halvannen cm. Pisk sammen marinaden og legg i kotelettene. La de marinere seg i minimum ti minutter men gjerne litt lengre.

Sett over risen til koking og når den er halvferdig kan du begynne med kotelettene. Varm oljen i en panne og stek kotelettene i omlag fire minutter på hver side eller til de er gjennomstekte. La de hvile litt på en fjøl mens du steker eggene (bruk den samme pannen) og skjærer opp agurk og tomat. Kutt opp kjøttet i skrå skiver og anrett med ris, grønnsaker, stekt egg og dressing. Om du ønsker det lille ekstra kan du knuse litt baconcrisp eller fleskesvær over helt til slutt.