Colcannon med brunet smør, masse kål og vårløk

irsk next level potetmos

Irenes forhold til poteter er nært og godt men mange forbinder også disse to tingene med sultkatastrofen som rammet landet på midten av 1800-tallet da avlingene var dårlige i mange år på rad grunnet tørråte. Allerede i 1589 ble det anlagt en gedigen potetåker rett utenfor Cork men det skulle gå over 100 år før det spredte seg til resten av Europa. Kirken kom på banen for å overbevise folk om å sette i gang med dyrkingen slik at man lettere fikk bukt med matmangel og sult som stadig hjemsøkte Europa i større eller mindre grad. Colcannon er en deilig potetmos der kokt kål er mikser inn, man tilsetter generøst med smør og frisk vårløk og man kan også tilsette biter av røkt skinke eller annet kjøtt.

Ingredienser

nok til fire personer:

et kilo kokefaste poteter, gjerne Asterix eller Kerr's Pink

200 gr grønnkål, renset og grovhakket

100 gr hodekål, grovt snittet

2 1/2 dl helmelk eller fløtemelk, varm

to teskjeer havsalt

150 gr meierismør, smeltet og brunet

sort pepper etter smak

tre vårløk, fint snittet

Sett over vann til potetene og tilsett litt havsalt. Skrell potetene og del de i to om de er veldig store eller ujevne i størrelsen. Kok de helt møre og sjekk at de er klare med en gaffel før du heller av kokevannet.

Mens potetene koker renser du grønnkålen og kutter vekk alle de grove stilkene. Kutt hodekålen i litt tykke strimler og kok de begge i lettsaltet vann i omlag fem minutter. Varm opp melken i en liten kjele og smelt smøret i en annen kjele. Pisk godt i smøret mens det koker og skummer opp. Pisk godt hele tiden og hell det over i en ildfast bolle så det ikke blir stående i den varme kjelen og brenne seg. Det kan fort skje så det beste er å ta det ut av kjelen.

Mos potetene og spe den gravid ut med mesteparten av smøret og all melken. Når mosen har passe fast konsistens vender du inn kålen og mesteparten av vårløken. Tilsett havsalt og smak til med pepper og varm opp mosen på nytt under jevnlig omrøring om den har blitt for kald. Ansett i en passende serveringsbolle og sprinkle over resten av vårløken og det brunede smøret på toppen. Serveres rykende varm.