Cock-a-leekie soup

skotsk hønsesuppe

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker tv-serier og filmer om britiske kongelige og mine to favoritter er nok Elizabeth I og Dronning Victoria selv om de mildt sagt var svært forskjellige både som mennesker og monarker. Denne suppen var sistnevntes favoritt på kalde rå dager - noe som det er mange av i Skottland og på de britiske øyer generelt. Tradisjonelt ble suppen kokt på hane, derav navnet men jeg har valgt en hel kylling her, noe Victoria selv neppe ville hatt noe imot. Og ja, det er svisker i den - de danner en fin kontrast til den fyldige kraften.

Ingredienser

en spiseskje nøytral olje

en hel kylling, inndelt i serveringsstykker (her har jeg brukt en hel landkylling fra Stange

180 gr tykt bacon eller lardons

to gulrøtter, grovhakket

to stilker selleri, grovhakket

en til to purrer, rnser og kuttet i tykke skiver, topen av purren hakkes og legges for seg

en snau dl hvitvin eller tørr vermut

to laurbærblader

noen kvister frisk timian eller en halv teskje tørket

kaldt vann, beregn halvannen til to liter

15.20 stenfrie svisker

Finn frem en passende gryte med lokk og del opp kyllingen i seks-til åtte biter. Forbered purretoppene (selve purren skal i senere), sellerien og gulrøttene også slik at alt er klart. Varm opp gryten og ha i oljen. Brun alle kylligstykkene etter tur og ta de ut av gryten og over på en tallerken etterhvert som de er klare. Ikke brun for mye av gangen.

Når all kyllingen er brunet tipper du oppi alle grønnsakene sammen med baconet. La det brunes og bli mykt i omlag fem minutter på god varme. Ha i vin og nok den mer eller mindre helt inn. Hell av overflødig fett om nødvendig og legg kyllingen tilbake i gryten. Ha i urtene og hell på nok vann til at kyllingen dekkes. Kok opp og la suppen småkoke i ca. 40 minutter.

Ta kyllingen ut av gryten og over på en tallerken for avkjøling. Sil suppen nedi en ren kjele og skum av evt. fett som legger seg på toppen. Rens kyllingen for skinn og bein og riv opp kjøttet i grove biter. Ha det tilbake i suppen sammen med skiver av purre samt sviskene og la suppen småkoke i ytterligere 20-30 minutter. Smak til med havsalt og pepper og server den rykende varm.