Clothildes Ratatouille

så mye mer enn bare husmannskost

Mange som prøver seg på denne klassiske franske grønnsaksretten opplever at de omtrent koker ihjel grønnsakene og at de ender opp med en uappetittlig mos. Årsaken er nok at de rører for mye. Den franske matbloggeren Clothilde Dusoulier pleier å bake grønnsakene i ovnen, først under folie og deretter uten folie, helt uten røring. Grønnsakene skal kun vendes sammen i rå tilstand. Da unngår du problemet med at ratatouillen løser seg opp.

Ingredienser

to rødløk

fire fedd hvitløk

en aubergine (kan sløyfes)

en squash

to grønne eller røde paprika

åtte cherrytomater eller perletomater

to kvister frisk rosmarin eller en teskje tørket

to kvister frisk timian eller en teskje tørket

to spiseskje vanlig olivenolje

havsalt og sort pepper etter smak

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 180 °C. Skrell løk og hvitløk og skjær de i båter. Skyll resten av grønnsakene og del de opp i middels store biter, la tomatene være hele. Legg urtekvistene i hele.

Ha grønnsakene over i en ildfast form eller langpanne. Den bør være stor nok til at grønnsakene ikke blir liggende for mye oppå hverandre. Hell på olje, ikke mer enn to spiseskjeer til sammen, det bør være nok. Vend alt forsiktig sammen, det er best å bruke hendene til denne jobben.

Dekk formen med aluminiumsfolie og bak grønnsakene i ovnen i ca. 45 minutter. Når du tar ut formen skal grønnsakene være møre men ha beholdt fargen og endel saft fra grønnsakene skal ha samlet seg i bunnen av pannen.

Ta av folien og sett formen tilbake i ovnen og la den stå i ca. 30-45 til ved samme temperatur. Saftene i bunnen skal ha fordampet og grønnsakene skal ha en noe mørkere farge, da er de klare til servering. Dryss på salt og pepper.

Ratatouillen er holdbar i kjøleskap i inntil tre dager. Den kan serveres varm, ved romtemperatur eller kald. Den er nydelig som tilbehør til både varme og kalde retter, på smørbrød eller som fyll i omelett eller pai.