Clarissa D. Wrights clam chowder
blåskjellsuppe fra New England
Dette er min andre variant av clam chowder og dette er oppskriften til den nå avdøde Clarissa Dickson Wright. Hun la alltid vekt på grunnelementene i oppskriftene sine og viktigheten av tid. Derfor skal denne suppen trekke i en time før den igjen varmes opp på nytt før servering. Dette gjør at smakene får tid til utvikle seg skikkelig.

Ingredienser
gir seks porsjoner suppe:
en snau kilo ferske blåskjell
en drøy dl tørr hvitvin eller vermut til damping av blåskjellene
125-150 gr bacon i terninger
en stor finhakket løk eller tre sjalottløk
syv dl mild fiskekraft eller utblandet fond
ca. 600 gr skrelte kokefaste poteter i terninger
sort pepper etter smak
syv dl helmelk
100-125 gr maiskorn
oyster-crackers eller tynne speltkjeks til servering
litt finhakket gressløk eller persille til garnering
Fremgangsmåte
Finhakk løk og bacon og fres dette mykt og blankt i en romslig kjele som har plass til selve suppen. Baconet skal bli litt sprøtt mens løken skal forbli myk. Tilsett potetene i terninger og godt med sort pepper og hell på kraften. La suppen koke til potetene er møre, omlag femten minutter pleier å være passe men sjekk med en liten kniv at de er møre.
Mens suppen koker sorterer du blåskjellene. Tapp iskaldt vann i kjøkkenvasken og ha skjellene oppi. Alle som ikke er lukket kaser du, de som er lukket legger du en en passende kjele, heller over vinen og koker opp. Sett på lokk og damp skjellene i omlag tre til fem minutter eller til de åpner seg. Skjellene som fortsatt er lukket kastes og rens resten. La vare på all væsken fra dampingen, dette er ren konsentrert smak og må ikke skylles ut. Tilsett innmaten fra skjellene sammen med væsken over i suppen og hell på melken. Tilsett maisen og kok opp. La suppen koke i fem minutter.
La kjelen av varmen og la suppen trekke i en time.
Varm opp suppen før servering, sjekk om den trenger mer pepper evt. litt havsalt og garner med litt gressløk. Server suppen rykende varm sammen med kjeks. Noen liker å smuldre de oppi suppen, andre liker å spise de ved siden av.