Clarissa D. Wrights clam chowder

blåskjellsuppe fra New England

Dette er min andre variant av clam chowder og dette er oppskriften til den nå avdøde Clarissa Dickson Wright. Hun la alltid vekt på grunnelementene i oppskriftene sine og viktigheten av tid. Derfor skal denne suppen trekke i en time før den igjen varmes opp på nytt før servering. Dette gjør at smakene får tid til utvikle seg skikkelig.

Ingredienser

gir seks porsjoner suppe:

en snau kilo ferske blåskjell

en drøy dl tørr hvitvin eller vermut til damping av blåskjellene

125-150 gr bacon i terninger

en stor finhakket løk eller tre sjalottløk

syv dl mild fiskekraft eller utblandet fond

ca. 600 gr skrelte kokefaste poteter i terninger

sort pepper etter smak

syv dl helmelk

100-125 gr maiskorn

oyster-crackers eller tynne speltkjeks til servering

litt finhakket gressløk eller persille til garnering

Fremgangsmåte

Finhakk løk og bacon og fres dette mykt og blankt i en romslig kjele som har plass til selve suppen. Baconet skal bli litt sprøtt mens løken skal forbli myk. Tilsett potetene i terninger og godt med sort pepper og hell på kraften. La suppen koke til potetene er møre, omlag femten minutter pleier å være passe men sjekk med en liten kniv at de er møre.

Mens suppen koker sorterer du blåskjellene. Tapp iskaldt vann i kjøkkenvasken og ha skjellene oppi. Alle som ikke er lukket kaser du, de som er lukket legger du en en passende kjele, heller over vinen og koker opp. Sett på lokk og damp skjellene i omlag tre til fem minutter eller til de åpner seg. Skjellene som fortsatt er lukket kastes og rens resten. La vare på all væsken fra dampingen, dette er ren konsentrert smak og må ikke skylles ut. Tilsett innmaten fra skjellene sammen med væsken over i suppen og hell på melken. Tilsett maisen og kok opp. La suppen koke i fem minutter.

La kjelen av varmen og la suppen trekke i en time.

Varm opp suppen før servering, sjekk om den trenger mer pepper evt. litt havsalt og garner med litt gressløk. Server suppen rykende varm sammen med kjeks. Noen liker å smuldre de oppi suppen, andre liker å spise de ved siden av.