© 2010–2022 Millas Mat

Clam chowder med poteter fra New England

en stormfull suppe

Hvis det er en rett jeg forbinder med New England så må det være denne suppen. Det er opprinnelig en engelsk suppe men emigrantene gjorde den til sin egen ved å tilsette poteter som ennå ikke var så vanlig på de britiske øyene. Mange så på poteter som en fristelse fra Djevelen siden de vokste under jorda. Noen spiste imidlertid potetgresset, noe de neppe gjorde mer enn en gang siden det gir deg forferdelig mageknip. Får du ikke tak i fersk mais kan du bruke frossen eller hermetisk mais men jeg anbefaler absolutt den ferske. Mange asiatiske markeder har fersk mais til salgs langt utover høsten.

Ingredienser

to stilker finhakket selleri

en stor finhakket løk

en spiseskje smør og en spiseskje vanlig olivenolje

to laurbærblader

to kvister frisk timian

300 gr poteter i terninger

en halv liter kyllingkraft

to ferske maiskolber

500 gr ferske blåskjell eller tilsvarende mengde hermetiske

en halv liter kokekraft fra blåskjellene eller tilsvarende mengde fiskekraft

en dl kremfløte

havsalt og sort pepper etter smak

finhakket persille til servering

——

krutonger:

tre tykke skiver surdeigsbrød i terninger

revet skall av en halv sitron

noen friske timianblader

olivenolje til steking

Dropp de lukkede blåskjellene i kokende vann (de som er åpne og ikke lukker seg når du klemmer på dem kaster du) og la de dampe til de har åpnet seg (beregn mellom tre og fem minutter). Hell kokekraften fra kjelen i en bolle siden denne skal i suppen senere. Rens alle de skjellene som har åpnet seg, de som fortsatt er lukket etter koking kaster du. Spar noen få skjell til dekor.

Varm smør og olje en i gryte og fres selleri og løk i noen minutter så det blir blankt og mykt. Legg i laurbærbladene og timianbladene og rør godt. Tilsett maiskornene, kraften fra blåskjellene og kyllingkraften og la det koke i omlag femten minutter til maisen er mør.

Tilsett potetene og la de koke i omlag ti minutter. Smak til med salt og pepper og tilsett fløten og de rensede blåskjellene og kok i 3-4 minutter til. Smak til på nytt med salt og pepper. Garner suppen med noen fine skjell og topp med krutongene.

Krutongene lager du ved å varme olivenolje i en dyp panne, dropp i brødterningene og riv over litt sitronskall og timianblader. Stek de pent gylne og sprø og la de renne av seg på kjøkkenpapir.