© 2010–2021 Millas Mat

Chow mein med grønnsaker

kinesisk vegetar stirfry fra Ken Hom

I denne oppskriften er det viktig at du tilsetter grønnsakene i wokpannen i riktig rekkefølge slik det er beskrevet i fremgangsmåten. De hardeste grønnsakene skal i først slik at de får et forsprang på de som trenger mindre tid. I en wok spiller dette en stor rolle for både smak, konsistens og rettens utseende. Mestrer du dette er det ingen sak og lage nydelig kinesisk mat hjemme på ditt eget kjøkken. Metoden er fra Ken Hom - mannen som lærte britene alt om kinesisk hjemmekokkelering.

Ingredienser

peanøttolje til steking

200 gr gulrøtter, juliennekuttet

en liten squash, juliennekuttet

en håndfull sukkererter, juliennekuttet

tre snittede vårløk

en rød paprika, juliennekuttet

to fedd frisk hvitløk, hakket

250 gr kinesiske eggnudler eller fullkornsnudler

en spiseskje sesamolje + litt ekstra

havsalt, hvitt pepper og en klype sukker

en spiseskje lys soyasaus

en spiseskje mørk soyasaus (ketjap)

to spiseskjeer risvin eller tørr sherry

ristede sesamfrø til garnering

Kok nudlene etter anvisning på pakken, skyll de under kaldt vann og miks inn en spiseskje sesamolje slik at de ikke klstrer seg sammen og sett de til side.

Forbered alle grønnsakene og finn frem de sausene du trenger. Sett wokpannen på god varme og hold hånden din over stekeflaten for å sjekke at den er tilstrekkelig varm før du tisetter oljen. Hell i så mye at du dekker stekeflaten med et tynt lag.

Begynn med å ha i hvitløken, la den frese i et snaut minutt og ikke glem å røre. Så har du i gulrøttene og lar de få et minutts tid i woken før du fortsetter med sukkerertene. Deretter har du i vårløk og vender den inn før du har i paprika. Rist litt på woken og rør ofte. Når grønnsakene har fått litt farge og det lukter godt av dem har du i squash. Når denne er mikset inn sammen med de andre grønnsakene tilsetter du nudlene. Over nudlene krydrer du med havsalt og pepper og drysser over sukkeret. Sukkeret bringer ut grønnsakenes naturlige smak og balanserer den ferdige retten. Miks nudlene inn sammen med grønnsakene og sprinkle over lys soya, mørk soya og risvin. La det hele frese i noen få minutter slik at alt blir gjennomvarmt og avslutt med sesamoljen. Smak til med evt. mer lys soya.

Fordel nudlene på to passende tallerkener og garner med sesamfrø.