© 2010–2021 Millas Mat

Chow Mein med friske bønnespirer og vårløk

stir fry med nudler og soya 豉油皇炒面

I Kina er disse nudlene en typisk frokost eller lunsjrett. De virker enkle og det er de men de har noe ved seg som gjør at de har en stor fanskare. For meg er dette selve essensen i asiatisk matlaging - å få maksimal smak ut av få ingredienser. I denne retten skal woksausen mer eller mindre absorberes av nudlene samtidig som de skal glasere der hele. Dette høres komplisert ut - men er meget enkelt å få til.

Ingredienser

woksaus:

1, 25 dl kokende vann

en halv teskje sukker

en halv terning hønsebuljong eller buljongpulver

en halv spiseskje østerssaus

en halv spiseskje lys soyasaus

to spiseskjeer mørk soyasaus (ketjap manis) eller mer etter smak

hvit pepper etter smak

en halv spiseskje sesamolje

----

250 gr eggnudler eller fullkornsnudler

en teskje sesamolje

tre fedd hvitløk, hakket

tre vårløk, hvit og grønn dal separert

100-125 gr bønnespirer, forvellet og renset

Preparer nudlene etter anvisning på pakken og skyll de i kaldt vann. Miks inn litt sesamolje slik at de ikke klistrer seg sammen. Sett de til side eller sett de kaldt hvis du lager de i god tid.

Kok opp vannet og hell det over i en ildfast bolle og pisk inn alle ingrediensene. Sett den til side. Sett en wok på middels varme og kutt vårløken i staver. Separer grønn og hvit del.

Når woken er varm tilsetter du en spiseskje olje og freser hvitløken myk og blank i et par minutter. Rør ofte og pass på varmen slik at den ikke brennes. Ha i den hvite delen av vårløken og stek den sammen med hvitløken inntil det begynner å lukte godt. Tilsett nudlene og stek de i noen minutter før du har i bønnespirene. Vend og stek det hele i noen minutter. Hell i den preparerte woksausen og fortsett å steke og vende på nudlene inntil sausen er helt kokt inn. Tilsett mer mørk soya om du ønsker en mørkere farge og en litt kraftigere smak på nudlene og ha i den grønne delen av vårløken mot slutten av steketiden. Smak til med mer ketjap manis om nødvendig.

Nytes alene eller server med kinesiske vårruller og dip.