© 2010–2022 Millas Mat

Cholent

tradisjonell jødisk kjøttgryte til Sabatten

Denne herlige og varmende kjøttgryten tilberedes tradisjonelt i jødiske hjem før sabbaten innledes fredag ettermiddag. Da skal man unngå mest mulig arbeid så derfor er det fint og ha maten klar. Denne gryten skal koke svært lenge men det er verdt tiden for resultatet er upåklagelig. Retten uttales chunt og hver familie har ofte en egen vri på oppskriften og garnityren som varierer fra enkel hakket persille til tomater, kokte egg, krutonger eller hakket paprika. I enkelte land går den også under navnet Dafina.

Ingredienser

nok til åtte personer:

en dl solsikke- eller olivenolje til steking

fem løk i tynne skiver

to kilo høyrygg av okse i grove terninger

500 gr bløtlagte haricotbønner

250 gr bløtlagte byggkorn

fire store poteter i terninger

en god spiseskje honning

——

krydderblanding:

tre spiseskjeer sukker

tre spiseskjeer havsalt eller koshersalt

tre spiseskjeer løkpulver

tre spiseskjeer kyllingbuljongpulver

søt røkt spansk paprika (pimenton) etter smak

en halv teskje vanlig paprikapulver

nykvernet sort pepper etter smak

Legg bønner og byggkorn i bløt i hver sin bolle over natten. Skjær opp kjøttet i medium store terninger og varm oljen i en stor kjele eller gryte. Skjær opp løken i tynne halvmåneskiver og fres den blank og myk før du legger alle de øvrige ingrediensene lagvis i kjelen. Skyll bønner og korn under rikelig med kaldt rennende vann før de legges i gryten. Tilsett honningen til slutt.

Miks sammen alle ingrediensene til krydderblandingen og sett den til side.

Hell på vann til det står akkurat like over alle ingrediensene, kok opp og tilsett krydderblandingen. La gryten koke på svært lav varme i fire til fem timer eller la den koke i nærmere syv til åtte timer på enda lavere varme og da gjerne over natten. Smak den til med salt, pepper og evt. mer paprika og rør kraftig i gryten så potetene moser seg litt og jevner maten.

Serveres med godt brød og et dryss frisk hakket persille eller annen passende garnering.