Chili Mac - en litt annerledes mac n'cheese

amerikansk fair på sitt beste

Hvis du kjenner litt til det amerikanske kjøkken, vet du kanskje allerede at denne retten går under mange navn, blant annet amerikansk goulash. Min variant er fra den sørvestlige delen av landet med klare referanser til tex-mex kjøkkenet. Litt spicy er den med både klassiske tacokrydder og frisk jalapeño, men veldig godt og gratinert med litt god ost. Velg en forholdsvis tykk pasta til dette formålet, som tåler litt ekstra varmebehandling uten at den går i oppløsning, jeg pleier å gå for en tykk rigatoni. Server gjerne en grønn salat til.

Ingredienser

middag for tre:

400 gr kjøttdeig eller karbonadedeig

en løk i skiver

to fedd finhakket hvitløk

en grønn jalapeño, hakket

en halv rød paprika, grovhakket

en halv gul paprika, grovhakket

en pose tacokrydder

en boks (400 gr) knuste tomater, polpa

tre dl utblandet oksekraft

250 gr stor makaroni eller tykk rigatoni

havsalt og sort pepper etter smak

100 gr revet ost til gratinering som Østavind, Cheddar eller Gruyère

Fremgangsmåte

Ha pastaen i en ildfast bolle og hell over kokende vann. La den stå mens du fortsetter med selve retten. Forbered alle grønnsakene.

Finn frem en passende gryte med lokk og varm litt smør og olje. Brun kjøttdeigen og hakk den godt opp mens den steker. Ha den deretter over på en tallerken. Tilsett mer smør og olje i gryten om nødvendig, og fres grønnsakene myke og blanke. Dryss over tacokrydder og rør det godt inn. La det hele steke i et drøyt minutt. Tilsett kjøttet tilbake i gryten, hell vannet av pastaen og tilsett også dette. Hell over tomater og kraft, og vend det hele godt sammen. La det småkoke i ca. 15 minutter.

Mens det koker setter du ovnen på 200 °C med grillelementet på. Smak og sjekk at pastaen er kokt og tilsett havsalt og pepper etter smak. Dette avhenger av krydderet du bruker. Dryss over ost og plasser gryten i ovnen. Gratiner i fem til ti minutter, eller til osten er gyllen. Følg godt med. Garner gjerne med frisk, finhakket koriander.

Sjekk at gryten du har brukt tåler ovn, hvis ikke heller du det hele over i en smurt ildfast form og drysser over ost før den settes i ovnen til gratinering.