Chili con William

chili con carne med bønner

Dette er min manns chili med bønner. Hvis du googler litt finner du mange diskusjoner om oppskrifter på chiligryter som f.eks. Texas Red Chili som lages uten bønner og med enorme mengder fersk og tørket chili. Retten så sitt lys på amerikansk jord rundt 1900, nærmere bestemt i Texas og var opprinnelig soldatmat fra Mexico som ble kokt under åpen himmel i enorme jerngryter. Noen vil kanskje stusse over at det er kakao i denne oppskriften men det gir chilien en herlig aroma, en nydelig dyp brunfarge samt særs god smak og er en velkjent ingrediens i chili fra Mexico. Bare husk at det er snakk om usøtet mørkt kakaopulver.

Ingredienser

gir fire gode porsjoner:

smør og nøytral olje til steking

to finhakkede løk

to fedd finhakket hvitløk

en halv og opptil en teskje chilipulver eller cayennepepper

en teskje spansk røkt søt eller hot paprika (pimenton)

en halv teskje malt spisskumin

en halv teskje malt koriander

en spiseskje mørk usøtet kakao (bakekakao)

en halv teskje demerarasukker eller lys brunt sukker

to gode spiseskjeer tomatpuré

400-500 gr ferskmalt kjøttdeig av okse eller grytekjøtt som du deler i biter og bruner i egen panne til det får en fin skorpe og har over i gryten

en boks (400 gr) grovhakkede tomater

halvannen dl vann (skyll ut av tomatboksen)

en spiseskje chilisaus feks. Sriracha

en spiseskje Worchestershiresauce

en boks (400 gr) tomatbønner m/saus

en boks (400 gr) røde kidneybønner eller annen bønnemix (godt avrent)

havsalt og sort pepper etter smak

Fremgangsmåte

Finn frem en gryte og smelt en god klatt smør og litt olje. Fres løk og hvitløk mykt og blankt og når det er klart har du i alle krydderiene sammen med kakao, litt havsalt og pepper. Tilsett tomatpureen og stek den i et minutts tid før du bruner kjøttet i løk - og krydderblandingen.

Tilsett tomatene, vannet, Srirachasaus og Worchestershiresauce og la chilien koke en time under lokk. Rør i den innimellom og tilsett kidneybønnene og tomatbønnene mot slutten av koketiden. Kok den deretter videre en stund uten lokk for å redusere litt sv væsken. Juster smaken med havsalt og pepper til slutt.

Server gjerne med rømme, revet cheddar, avocado eller topp med finhakket rå salatløk og fersk koriander. Noen liker også ris til sin chili. Her hjemme er tortillachips eller nybakt maisbrød også en stor favoritt.