Chicken Nanban

japansk crispy kylling og søt eddiksaus チキン南蛮

På samme måte som tempura er Nanban også en rett som kom til øyriket via sjøveien med portugisiske sjøfolk. Denne retten er basert på en fiskerett som kalles Nanbanzukè som brukes den samme eddikbaserte sausen men med fisk og løk som hovedingrediens. Alle former for kyllingretter er svært populære i Japan og denne retten er ikke noe unntak i så måte.

Ingredienser

middag for to:

400-500 gr lårkjøtt av kylling, renset og kuttet i store terninger

en teskje most hvitløk eller hvitløkspasta

et egg

havsalt og pepper etter smak

en dl hvetemel og potetmel (50/50 blandet)

olje til steking

----

nanbansaus:

to spiseskjeer soyasaus

to spiseskjeer sake

to spiseskjeerriseddik

to spiseskjeer sukker

en halv teskje revet frisk ingefær

----

tartaraus:

et hardkokt egg, finhakket

en halv vårløk, finsnittet

tre skiver sandwichpickles, finhakket

fire spisteskjeer majones

frisk sitron etter smak

havsalt og hvitt pepper (muntok) etter smak

Fremgangsmåte

Hardkok og avkjøl egget, skrekk den og finhakk det sammen med pickles og vårløl. Ha det hele over i en bolle med majones, tilsett sitron etter smak, havsalt og pepper og rør det sammen. Ha sausen over i en passende skål, dekk med plastfolie og la den trekke i kjøleskapet mens du gjør ferdig resten.

Trim vekk overflødig fett og evt. sener fra kyllingen og kutt den i jevnt store biter. Pisk sammen egg og most hvitløk og la kyllingen ligge i eggemassen i omlag fem minutter.

I mens pisker du sammen nanban-sausen og har den klar. Varm oljen i en gryte til den når omlag 160 °C og bland sammen hvetemel og potetmel i en plastpose. Legg litt og litt av kyllingen oppi posen, rist og vend på den og ta ut kyllingen som legges over på en tallerken. Når all kyllingen er klar kan du begynne og steke noen av gangen. Når de kommer ut av gryten dypper du bitene raskt i nanban-sausen og legger de over på en tallerken.

Server kyllingen med tartarsausen fra kjøleskapet, resten av nanban-sausen og ekstra grønnsaker som frisk salat, spirer, fersk kål etc. I Japan spises dette gjerne med ris til.