© 2010–2021 Millas Mat

Chicken n' Waffles med bourbonsirup

en jazzrett med røtter i Harlem

Dette er en rett som skal ha oppstått i Harlems jazzmiljø i 1930 årene. I dag har det spredt seg til Midtvesten, Chicago, LA og ikke minst til Sørstatene hvor den nærmest er sett på som en nasjonalrett. Kombiasjonen kylling og vafler kjenner vi også fra Pennsylvania-Dutch områdene på midten av 1800-taller men i en ganske annerledes versjon med brun saus til. For oss nordmenn er nok dette sett på som ganske sært men ta det for det det er.

Ingredienser

kyllingen:

600 gr lårfilet av kylling, delt i to

fire dl kefirmelk

----

panering:

tre dl hvetemel

en teskje Lawry's kryddersalt eller annet kryddersalt

en teskje paprikapulver (pimenton)

en teskje sort grovmalt pepper

en teskje tørket timian

en halv teskje chilipulver eller cayennepepper

0.6 dl kefirmelk og vanlig melk + litt ekstra til justering om nødvendig

en halv liter nøytral olje til fritering

----

vaflene:

2 1/2 dl hvetemel

halvannen teskje bakepulver

to toppede spiseskjeer sukker

en god klype fint havsalt

1,75 dl melk

et stort egg

en halv teskje ekte vaniljeekstrakt

75 gr smeltet smør

to eggehvitter, stivpiskede

en til to finhakkede jalapeños

----

bourbonsirup:

en dl pannekakesirup eller lønnesirup

tre spiseskjeer bourbon

to spiseskjeer smør

chilipulver eller cayennepepper etter smak

Legg kyllingen i kulturmelk natten over og ta de ut av kjøleskapet en tims tid før de skal i gryten slik at den ikke er iskald. Finn frem en form med høye kanter og tilsett mel og alle krydderiene som skal i. Drible melken over og bruk en gaffel til å mikse den inn slik at du får en smuldrete og litt klumpete masse. Dette vil gi kyllingen en knasende sprø panering.

Lag vaffelrøren slik at den kan svelle mens du order med kyllingen. Skill eggene og pisk hvittene stive i kjøkkenmaskinen. Smelt smøret. Finn frem en romslig bolle og tilsatt alle de tørre ingrediensene. Pisk sammen egg og melk sammen med vanilje og ha de i. Miks det inn bare delvis før du tilsetter smøret. Når det er blandet inn vender du inn eggehvitene med en slikkepott og avslutter med jalapeños. Sett røren til side.

Ta kyllingen ut av melken og la den renne litt av seg før du legger den over i paneringen og presser blandingen godt på slik at kyllingen får et tykt dekkende lag. Legg den deretter direkte over i olje som bør holde ca. 190°C. Sett på lokk og la kyllingen fritere i ca. fem minutter. Snu den og gi den nye tre minutter under lokk. Legg kyllingen over på en rist med en panne under og etterstek den i ovnen ved 175 °C i 10-15 minutter.

Mens kyllingen er i ovnen steker du vaflene på vanlig måte i en belgisk jern og lager sirupen. Kok opp sirup og bourbon, pisk inn smøret mens det koker og tilsett chili eller cayennepepper. Hold den varm men ikke la den stå å koke.

Anrett kylling og vafler på tallerkener og server med varm sirup. Jeg anbefaler kniv og gaffel og ikke minst en serviett.