Chennai Curry சென்னை

en curry fra gamle Madras

Chennai er en stor havneby ved Bengalbukta som til midt på 90-tallet het Madras. Den blir også referert til som Indias Detroit på grunn av landets bilindustri. Retten som har fått byens navn er godt kjent over hele verden hos alle dem som elsker og verdsetter indisk mat. Som vertsby under VM i sjakk i 2013 fikk den også et voldsomt oppsving i popularitet. Jeg vil beskrive den som middels sterk i smaken og er et fint sted å begynne for en som har litt erfaring med denne type mat.

Ingredienser

curry for fire:

to grovhakkede løk

tre fedd finhakket hvitløk

to spiseskjeer nøytral olje til steking

to spiseskjeer smør til steking

----

Hot Madras Currypaste:

to spiseskjeer hele korianderfrø, tør ristet og malt

en spiseskje hele spisskuminfrø, tør ristet og malt

en teskje sorte sennepsfrø

en halv teskje grovmalt sort pepper

en teskje chilipulver eller cayennepepper

en teskje malt gurkemeie

to knuste fedd hvitløk

tre teskjeer revet frisk ingefær

tre til fire spiseskjeer hvitvinseddik

600 gr lårfilet av kylling kuttet i passende terninger

250 gr grovhakkede tomater, polpa

to spiseskjeer yoghurt naturell litt ekstra om nødvendig

tre dl vann

havsalt etter smak

en liten bunt frisk grovhakket koriander

ristede pistasjnøtter eller cashews

----

damper ris til servering

Begynn med å lage currypasten. Rist de hele frøene og knus de godt i en morter eller i en kvern. Tilsett alle de øvrige ingredienene utenom eddiken og bland det godt sammen. Rør deretter inn eddiken og rør det inn til det hele har blitt en tykk paste. Sett den til side.

Kutt opp kyllingen og stek den i en egen panne med litt olje til den har fått en lett gyllen stekeskorpe, den skal ikke gjennomstekes så ikke stek den for lenge.

Finn frem en passende gryte med lokk og varm smør og olje. Tilsett all løken og fres den blank, myk og lett gyllen før du rører inn hvitløken. Tilsett tre gode spiseskjeer av currypasten og rør den godt inn i løken mens den steker. Hell over tomatene og kok opp, la curryen koke i omlag fem minutter.

Tilsett kyllingen i curryen og hell over vannet. Rør det godt sammen og kok opp. La det hele koke i omlag tjue minutter. Tilsett yoghurt, mesteparten av den hakkede korianderen og smak til curryen med havsalt. La den koke videre i fem minutter til.

Garner curryen med mer hakkede koriander og noen nøtter og server med ris.