Chahan

japansk stekt ris med vårløk チャーハン

Kina har sin stekte ris der en av de viktigste prinsippene er å bruke kald tørr ris fra dagen før. I Japan gjør de ting på sin måte - også når de skal lage stekt ris. Her skal risen brukes mens den er nykokt og varm og man bruker få men smaksrike ingredienser for å komplettere retten. Dette er spesielt godt servert sammen med en liten bolle glovarm misosuppe. Her har jeg også laget et onsen tamago til - et japansk fløyelsegg.

Ingredienser

gir to porsjoner:

200 gr char-siu, skinke eller bacon

fem vårløk, finsnittet (separer hvit og grønn del

et finhakket fedd hvitløk

to spiseskjeer nøytral olje til steking

2 1/2 dl sushiris (short grain)

to sammenpiskede egg

en spiseskje sake

lys soyasaus etter smak

havsalt og sort pepper etter smak

Sett over risen til koking siden den skal i pannen mens den fortsatt er forholdsvis varm.

Kutt kjøttet i små terninger, bruker du bacon steker du dette først og legger det over på kjøkkenpapir så det får renne av seg.

Pisk sammen eggene i en liten bolle og forbered hvitløk og vårløk, legg den grønne delen til side. Sett en stor dyp panne eller en wok på moderat varme og tilsett oljen. Når den er varm tilsetter du den finsnittede hvite delen av vårløken og når den har frest i noen få minutter og blitt blank tilsetter du hvitløken og rører den godt inn. Øk varmen noe og ha i sammenpisket egg og varm kokt ris. Bruk to passende tresleiver og miks egg og ris godt sammen. Separer deretter riskornene så mye du kan og tilsett kjøttet tilbake i pannen. Vend det inn og tilsett litt havsalt, pepper og sake. La den koke inn mens du fortsetter og separere riskornene så godt du kan. Tilsett den grønne delen av vårløken og avslutt med soyasausen til slutt.

Et godt smakstips er å helle soyasausen direkte ned på overflaten i pannen så den kokes opp før den vendes inn i risen.

Fordel risen i to passende boller og server straks.