© 2010–2020 Millas Mat

Ceci e farro

italiensk emmer og kikertsuppe

Emmer er en av de opprinnelige kornsortene og er forløperen til den mer kjente spelten. Emmeren er rik på fiber og har et naturlig lavt fettinnhold. Den har en mørkere farge og en helt egen aroma. Det sikreste stedet å få tak på det er helsekosten men om du ikke finner det noe sted kan du lage denne suppen med perlebygg som du også kan bruke til risotto eller byggotto som mange kaller det. Bare husk at disse må bløtlegges dagen før. Dette blir en fyldig og svært næringsrik suppe som metter godt.

Ingredienser

et stort fedd finhakket hvitløk

en god klype peperoncini eller annen tørket knust chili

to stilker finhakket selleri

en hakket gulrot

en liten hakket løk

to dl perleemmer eller polert byggkorn (bygg må bløtlegges dagen før)

halvannen dl hvitvin eller vermut

en liter kokende vann

en boks (400 gr.) grovhakkede tomater

et laurbærblad

en kvist frisk rosmarin

to bokser (800 gr.) avrente kikerter

tre til fire spiseskjeer olivenolje

Varm noen spiseskjeer olje i en gryte og fres hvitløk, peperoncini, selleri, løk, gulrot og emmer i noen få minutter inntil de har myknet noe. Kjør tomatene glatte i en blender og hell de over grønnsakene sammen med vin og legg i urtene. Hell på vann og godt skylt emmer og la det hele koke i omlag et kvarter.

Mens det koke kjører du 2/3 av de godt avrente og skylte kikertene til en mos i en prosessor og har dette over i gryten sammen med de hele kikertene. Pisk det godt inn og la alt koke sammen i en snau halvtime til. Sjekk om du trenger å tilsette mer havsalt eller pepper og at emmeren er tilstrekkelig kokt. Plukk ut rosmarinkvisten og laurbærbladet.

Øs opp suppen i passende boller og garner med litt olivenolje og ekstra pepper. Et dryss persille smakr også godt.