© 2010–2022 Millas Mat

Ceci e farro

italiensk emmer og kikertsuppe med rosmarin

Emmer er en av de opprinnelige kornsortene og er forløperen til den mer kjente spelten. Den er rik på fiber og har et naturlig lavt fettinnhold. Den har en mørkere farge og en helt egen aroma. Det sikreste stedet å få tak på det er helsekosten men om du ikke finner det noe sted kan du lage denne suppen med hele byggkorn som du også kan bruke til risotto eller byggotto som mange kaller det. Bare husk at disse må bløtlegges dagen før. Dette blir en fyldig og svært næringsrik suppe som metter godt og er super på kalde vinterdager. Server gjerne godt brød til - eller som jeg har gjort her og smurt potetlefser.

Ingredienser

gir fire porsjoner suppe:

noen få spiseskjeer vanlig olivenolje

et stort fedd finhakket hvitløk

en god klype pepperoncini eller knuste chiliflak

to stilker finhakket selleri

en finhakket gulrot

en liten finhakket løk

to dl perle-emmer eller polert byggkorn (bygg må bløtlegges dagen før)

halvannen dl hvitvin eller vermut

en liter kokvarmt vann

en boks (400 gr) grovhakkede tomater eller polpa

et laurbærblad

en kvist frisk rosmarin

to bokser (800 gr) kikerter

noen dråper god e.v. olivenolje til garnering

finhakket bladpersille til garnering


Varm noen spiseskjeer olje i en gryte og fres hvitløk, peperoncini, selleri, løk, gulrot og emmer i noen få minutter sammen med en god klype havsalt inntil de har myknet noe. Tilsett vinen og la den koke inn noe. Kjør tomatene glatte i en blender om du ikke bruker polpa og hell de over grønnsakene og legg i urtene. Hell på vann og la det hele koke i omlag et kvarter.

Mens det koke kjører du 2/3 av kikertene til en mos i en prosessor og har dette over i gryten sammen med de hele kikertene. Pisk det godt inn og la alt koke sammen i en halvtime til. Rør godt opp fra bunnen en gang i løpet av koketiden. Sjekk om du trenger å tilsette mer havsalt eller pepper og at kornene er tilstrekkelig kokt - hvis ikke må du kokt suppen litt til. Plukk ut rosmarinkvisten og laurbærbladet og smak til en siste gang med havsalt. Stort sett vil du trenge litt samt noen gode runder med pepperkverna.

Øs opp suppen i passende boller og garner med litt olivenolje og ekstra pepper. Et dryss finhakket bladpersille smaker også godt og bringer litt friskhet og farge til maten.