Carbonnade a la Flamande

flamsk oksegryte

Velkommen til det flamske kjøkken. Til Weyden og Van Eyck, kanaler, nabokrangling med franskmann, politisk kaos og blåskjell på størrelse med en VW Beetle. Dette er en deilige vinterrett som jeg synes er perfekt å lage til helgen. Selve jobben tar en halvtime og ovnen gjør rasten. Øl i kjøttmat er en utmerket idè for det hjelper til med å gjøre det smeltende mørt i løpet av den lange koketiden. Gryten kan gjøres ferdig dagen før og restene kan du fryse om det skulle bli noe igjen- men ikke sats på det for dette er god-god mat.

Ingredienser

passende to tre voksne:

en spiseskje gåsefett eller nøytral olje

100 gr lardons eller tykt bacon i terninger

to store grovhakkede løk

en teskje hel allspice

en teskje tørket timian

600 gr høyrygg av okse i grove terninger

25 gr hvetemel

3 1/2 dl god oksekraft

3 1/2 dl godt mørkt belgisk øl (Trappistes, Chimay Grande eller Gulden Draak)

halvannen spiseskje lys brunt sukker

to teskjeer Dijonsennep

to laurbærblad

havalt og sort pepper etter smak

potetmos med hvitløk og frisk finhakket bladpersille til garnering

Varm fettet i en gryte og fres baconet, når det har begynt å brunes litt tilsetter du løken og har den frese seg myk og blank. Tilsett kjøttet og la det brune seg på alle sidene. Reguler varmen etter behov og bruk en solid tresleiv til å vende på kjøttet.

Dryss på hvetemel og rør det godt inn så det "forsvinner" og hell deretter på kraft og øl sammen med sukker og sennep. Kok opp og legg i laurbærbladene sammen med en klype havsalt.og legg på lokk. Ha gryten stå i ovnen ved 150 °C i omlag tre timer. Plukk ut laurbærbladene og juster med havsalt og pepper før servering.