© 2010–2022 Millas Mat

Carabaccia

toscansk løksuppe

Er du klar for en 500 år gammel toscansk oppskrift på løksuppe? Vel, her er den. Dette er den franske løksuppens eldste søster og har du laget løksuppe før kan jeg berolige deg med et fremgangsmåten er mer eller mindre helt lik. Dette skal også ha vært en av Leonardo da Vincis favorittretter og siden han var vegetarianer ble nok suppen kokt på grønnsakskraft.

Ingredienser

en kilo rødløk eller spanskløk

tre spiseskjeer vanlig olivenolje

en halv spiseskje havsalt

to blader frisk salvie + litt ekstra til brødet

tre spiseskjeer finmalte mandler

en liten klype malt kanel

halvannen spiseskje rødvinseddik

ca. sy dl oksekraft eller grønnsakskraft

sort pepper etter smak

----

fire skiver surdeigsbrød eller italiensk brød

frisk salvie

finrevet Pecorino, Gruyère eller Parmeggiano Reggiano

noen dråper e.v. olivenolje

Skrell og kutt opp all løken i tynne skiver. Bruk kniv eller skivejernet på prosessoren din. Varm opp oljen i en passende gryte og ha i all løken og havsaltet. Rør godt, reguler varmen etter behov og la løken falle sammen til den er myk og blank - dette kan ta opp mot en tre kvarters tid for løken må ikke bli brun så ikke skru opp varmen for å spare tid.. Tilsett salvie og dryss over de malte mandlene sammen med kanelen. Ha i rødvinseddik og kok opp før du heller i kraften. Kok opp igjen og la suppen småkoke i en times tid før du smaker til med pepper.

Legg brødstykkene på et brett med bakepapir, smør på litt olivenolje og riv over godt med ost. Legg på noen biter av friske salvieblader og grill brødet gyllent ved 200 °C i ca. et kvarter. Øs opp varm suppe i passende boller, topp med et brødstykke og riv over ekstra ost. Drible over litt olivenolje og server straks.