Vietnamesisk peanøttkylling i sterk og sursøt saus

Cánh Gà Chiên Nước Mắm

Liker du sterk mat vil du garantert like dette, bare husk nok ris og nok av frisk salat. Denne retten er en omarbeidet variant av en populær vietnamesisk rett som i enkelte miljøer lages til jul. Det kan være vanskelig å finne vietnamesisk fiskesaus i Norge siden den som selges her for det meste er produsert i Thailand men den fungerer den også.

Ingredienser

middag for to:

noen spiseskjeer peanøttolje til steking

400 gr lårkjøtt av kylling, kuttet i små terninger

tre grønne jalapeño i tynne skiver

en rød habanero i tynne skiver, uten frø

en liten rødløk i tynne båter

en halv dl ristede usaltede peanøtter

frisk finhakket koriander

----

sterk og sursøt saus:

en drøy spiseskje frisk revet ingefær

to store fedd hvitløk, revet

0,8 dl lys brunt sukker

0,4 dl riseddik

0,4 dl fiskesaus, gjerne en vietnamesisk type som Red Boat

en spiseskje lys soyasaus

en spiseskje Sriracha

----

dampet jasminris og friske salatblader til servering

Fremgangsmåte

Pisk sammen alle ingrediensene til sausen og sett den til side. Kutt kyllingen i terninger og miks inn noen spiseskjeer av sausen slik at kjøttet dekkes og la bollen stå utildekket på benken i et kvarters tid.

Kutt opp chiliene og løken og hakk korianderen grovt. Sett en romslig panne på varmen og sett samtidig over risen. Ha oljen i pannen når den er varm og spre kyllingen utover, la den ligge i fred inntil du kan se at undersiden begynner å bli pent gyllen. Deretter regulerer du varmen og begynner å snu på kyllingen litt oftere. Når kyllingen begynner å få en dyp gyllen farge tilsetter du chili, løk og peanøtter og gir dette et minutts tid før du heller over resten av sausen. Kok opp og la den tykne og glasere kjøttet og grønnsakene. Tilsett korianderen til slutt.

Serveres med ris og friske salatblader.