© 2010–2020 Millas Mat

Butter Chicken

en verdensberømt indisk fulltreffer

Dette er en tradisjonell rett (Murg Makhani) som opprinnelig kan spores tilbake til Mogulene. Et muslimsk dynasti som styrte store deler av fastlands-India fra 1526-1857. Denne retten er dermed ikke helt indisk men har oppstått ved at man blandet muslimske og hinduistiske mattradisjoner. Den ble gjort svært kjent ved en av Dehlis mest kjente restauranter Moti Mahal. Endel ulike varianter av rettes finnes, bla. ved at den er tilsett mandler eller peanøtter, noen bruker også peanøttsmør. Kanel er også vanlig. Noen kan nok reagere på mengden av tomatpuré i retten, men ikke vær redd, det blir en kremete mild saus til slutt når den har fått sin dose av yoghurtmarinert kylling, fløte og, ikke minst, smør.

Butter Chicken

Ingredienser

middag for fire med ris og naan:

marinade:

6-700 gr kyllingkjøtt i grove terninger

to fedd revet hvitløk

en spiseskje revet frisk ingefær

en halv teskje knust havsalt

en halv teskje chilipulver

halvannen spiseskje friskpresset sitronsaft

3/4 dl gresk eller tyrkisk yoghurt

en halv teskje garam masala

en halv teskje gurkemeie

en teskje spisskumin

noen få spiseskjeer olje til pensling

——

saus:

en spiseskje ghee eller smeltet smør

to fedd revet hvitløk

en spiseskje friske revet ingefær

en grønn kardemommekjerne (lett knust)

to hele nellik

en teskje malt koriander

en teskje garam masala

en teskje gurkemeie

en til to teskjeer chilipulver (mer hvis du ønsker)

2 1/2 dl tomatpure

en spiseskje friskpresset sitronsaft

40 gr ekte meierismør

to dl kremfløte

noen få spiseskjeer vann

finhakket frisk koriander til garnering

cherrytomater, agurk, vårløk og paprika i små terninger til garnering

Skjær opp kyllingen og ha den i en bolle. Tilsett hvitløk, ingefær, salt, chili og sitron. Miks alt godt sammen med to spiseskjeer og dekk bollen med plastfolie. La den stå og hvile i ca. 30 minutter.

Bland sammen yoghurt, garam masala, gurkemeie og spisskumin og vend alt dette inn i kyllingen. Dekk bollen på nytt å la den marinere seg i 3-4 timer.

Sett ovnen på 200 °C og finn frem en liten langpanne med en tilhørende rist. Legg kyllingen på risten og bak den i ca. 10 minutter. Pensle litt olje på kyllingbitene og snu de over. Skru opp ovnen til 250 °C og grill de i 10-12 minutter til inntil kyllingen er gjennomstekt.

Mens kyllingen er i ovnen så forbereder du sausen. Tilsett ghee eller smeltet smør i en dyp panne og fres hvitløk og ingefær. Tilsett alle de tørre krydderne. Stek de i et par minutter inntil de begynner å gi fra seg en nydelig aroma. Tilsett tomatpure og sitronsaft og stek videre i noen minutter. Tilsett fløte og smør og tilsett kyllingen når smøret begynner å smelte. Vend kyllingen inn i sausen og når alt smøret har smeltet er retten klar. Smak til om den trenger litt havsalt eller pepper. Du kan tilsette litt vann om du synes sausen er for tykk.

Server kyllingen med dampet basmatiris, friske grønnsaker og koriander. Naan er også deilig til.