Budae Jjigae - Korean Army Base Stew

"a dish with many ghosts"

Etter at Koreakrigen tok slutt i 1953 var det stor matmangel i landet. Noen løste dette ved å ta seg inn på flere forlatte militærbaser som Uijeongbu der de tok med jeg det de kunne finne av mat som amerikanerne hadde latt bli igjen. Det de fant var stort sett hermetikk og konserverte matvarer - mye var for den gjengse koreaner helt ukjente produkter. Men det var spiselig så dermed oppstod denne retten. Det er rett og slett noe så enkelt dog komplisert som en pølse - og skinke gryte med en god dose koreansk smak fra kimchi og chili. I dag er det fortsatt en populær rett og den har også funnet veien ut av folks kjøkken og inn på restauranter. Dette har også ført til at man bruker litt flere ferske ingredienser som sopp i sine gryter. Tofu er også populært.

Ingredienser

300 gr hermetisk skinke, kuttet i tynne skiver

300 gr røkt pølse, kuttet i tynne skiver

to løk, skivet

300 gr kimchi eller hodekål

300 gr daikon i terninger

en boks (400 gr) Heinz Beanz i tomatsaus

fem dl utblandet oksekraft, kyllingkraft eller vann

to spiseskjeer lys soyasaus

en spiseskje riseddik

en spiseskje Gochujang, fermentert chilipaste

en teskje koreansk chili, Gochugaru

fire fedd hvitløk, finhakket

125 gr koreanske Samyang Noodles

en tykk skive smelteost eller burgerost, kan sløyfes

finsnittet vårløk til garnering

----

hvit jasminris til servering

Del opp skinken og pølsene i tynne skiver og plasser de gruppevis nedi en romslig gryte. Legg i skivet løk, daikon i terninger, bønnene med all sausen fra boksen og legg kimchi eller hodekål i midten. Dryss over finhakket hvitløk, tilsett kraften og fyll på med litt vann inntil væsken står noen cm. under ingrediensene. Tilsett soyasaus, riseddik, chilipaste og koreansk chilipulver. Kok opp uten lokk og reguler varmen slik at de koker jevnt med ikke for hardt. Sett på lokk og la det hele koke i omlag 25 minutter.

Ta av lokket og sjekk at både kål og daikon er tilstrekkelig mørt. Legg nudlene i midten og dytt de nedi kraften. Vil du ha ost kan du legge en skive på toppen av nudlene i noen få minutter før servering.

Garner med litt frisk finsnittet vårløk og sett hele gryten på bordet sammen med en stor bolle dampet jasminris. Så er det hele klart til servering.