© 2010–2022 Millas Mat

Brunkål med flæsk

en ræt fra Matador

Det er ikke bare i Matador at de spiser denne retten, men det er på mange måter en glemt rett fra det danske kjøkken. Jeg er usikker på om vi har en tradisjon for dette her i landet men både råvarer og tilbereding er såpass enkle at det ikke er noen grunn til ikke å lage dette. Og vit det at brunkål ikke betyr kål som er kokt så lenge at den blir brun, den brune fargen kommer av en lett karamelliseringprosess som foregår i gryten.

Ingredienser

fire porsjoner:

et medium stort kålhode

fire spiseskjeer sukker

75 gr meierismør

en liten kvast frisk timian

en spiseskje hel allehånde (all-spice berries) kan sløyfes

fire laurbærblad

noen få klyper hel spisskumin

en halv liter svinekraft eller litt mer ved behov

et stykke saltet sideflesk på omlag et kilo

Kutt vekk stilkfestet på kålhodet og kløyv det i to. del hver halvdel i to igjen slik at du får fire store båter av hele kålen. Gjør et innsnitt og kutt vekk den grove delern av stilken og kutt deretter kålen i forholdsvis fine tynne strimler.

Finn frem en stor jerngryte med lokk og smelt sukkeret til lys karamell. Rør inn smøret og når det hele har smeltet har du kålen i og vender den godt i karamellen. Legg i fleskestykket og hell på kraft og de hele krydderiene. vend litt på det hele og sett på lokk.

La kålen koke ved svak varme i en time, sjekk den så og se til at den ikke trenger mer væske. La den koke i en time til og sjekk væskemengden på nytt. Etter omlaag tre timers koketid skal brunkålen være ferdig. Ønsker du medister til at disse dampe med kålen den siste halvtimen.

Ta ut fleskestykket, skjær av svoren og skjær det deretter i tynne skiver. Anrett fleskeskivene oppå kålen og gi det hele et lite dryss frisk finhakket persille. Server gjerne kokte poteter til men det er ikke nødvendig.