Brennsnute fra Vestlandet

ikke brenn deg på maten

Dette er en rotnorsk tradisjonsrett som dessverre er ukjent for mange. Ingrediensene er i midlertid velkjente så dette fikser du og som navnet tilsier så skal suppen serveres rykende varm. Retten beskrives som en mellomting mellom ertesuppe og lapskaus og du kan gjerne variere suppen med å bruke god vossakorv i stedet for oksekjøtt men da må du la den koke sammen med grønnsakene og bruke grønnsakskraft i stedet for kun vann. Svineknoke kan også brukes til denne oppskriften. Server suppen med flatbrød hvis du vil holde det tradisjonelt.

Ingredienser

en drøy kilo kokekjøtt av okse, feks. høyrygg

to dl gule erter

to liter vann

fire gulrøtter

et halvt hode kålrot

en halv hodekål

omlag åtte poteter

en finsnittet purre

havsalt og sort pepper etter smak

frisk finhakket persille til servering

flatbrød til servering

Bløtlegg ertene over natten, skyll de godt og ha de i en romslig kjele. Hell på vannet og kok opp, skum av det hvite som legger seg på toppen, legg i kjøttet og kok opp igjen, skum av på nytt så du får en klar kraft.

La alt småkoke i omlag halvannen til to timer. Danner det seg mer skum på toppen så skum av. Ta kjøttet ut av suppen og skjær det i fine biter og pass på å få vekk seige sener og brusk.

Gjør klar grønnsakene, skrell og vask dem og del de i grove men jevne biter, skjær opp purren i en cm tykke skiver og la de koke i suppen til de er møre, det vil ta alt fra femten til tretti minutter da alle grønnsaker er forskjellige så sjekk jevnlig med en gaffel eller liten kniv. Legg kjøttet tilbake i suppen når det gjenstår noen minutter på koketiden. Smak til suppen med havsalt og pepper og dryss over frisk persille før servering.