Brændnende kerlighed med beter og bacon

nydelig dansk comfortfood

Dette er opprinnelig en rett med klart dansk opphav og er like mye en hyllest til grisen som til poteten. Her gir vi den en ekstra dimensjon ved å bruke beter og rødløk, både for å tilføre ekstra grønnsaker samt gi retten mer smak. Dessuten, rødbeten med sin nydelige farge er vanskelig å motstå. Dog et tips, når du jobber med dem (spesielt de røde) så trekk på deg et par engangshansker så ikke hendene dine blir misfarget.

Ingredienser

passe porsjon for to:

500 gr kokefaste poteter feks. Asterix

halvannen dl varm fløtemelk

to spiseskjeer meierismør

havsalt, sort pepper og revet muskatnøtt etter smak

----

400 gr beter i terninger, bakt separat

vanlig olivenolje steking

havsalt, sort pepper og frisk timian etter smak

125 gr tykt bacon i terninger

200 gr krydret pølse i små terninger

to små rødløk i tynne skiver

en spiseskje balsamico

frisk finhakket bladpersille til garnering

Fremgangsmåte

Skrell potetene og sett de til koking. Sett ovnen på 200 °C skrell og del opp betene i små terninger og legg de over i en bolle, Hell over litt olje og krydre med havsalt pepper og timian. Miks alt godt sammen med hendene og spre rødbetene utover på en stekeplate kledd med et stykke aluminiumsfolie. Bak de i omlag 25 minutter eller til de er møre. Bruk en liten kniv til å sjekke at de er klare.

Men potetene koker og betene er i ovnen kutter du opp løk og bacon og begynner å steke baconet i en romslig panne. Når baconet har sluppet ut noe av fettet tilsetter du løken og rører godt. Stek den myk og blank og pass på varmen så det ikke brenner seg. Avslutt med pølsebitene. Tilsett balsamico og kok den ut helt mot slutten.

Mos potetene sammen med smøret og spe ut med varm fløtemelk til en fyldig mos. Smak til med havsalt, pepper og muskat. Finhakk persillen og finn fram to tallerkener. Spre noe av mosen utover på hver tallerken og bruk baksiden av en spiseskje til å smøre den litt utover. Topp med beter, løk, pølser og bacon og avslutt med et godt dryss persille.