© 2010–2021 Millas Mat

Brendans veggisburgere

en ekte hipsterburger

Jeg måtte le høyt når jeg kom over denne oppskriften siden kokken på det varmeste anbefalte å toppe disse burgerne med bacon. For en semi-vegetarianer som meg så er det jo gull å høre sånt så jeg ble jo nødt til å forsøke oppskriften. Du kan servere disse burgerne med brød eller i pitabrød og med de grønnsakene du ønsker.

Ingredienser

oppskriften gir åtte normalt store burgere:

1 1/4 dl brun eller hvit ris (ferdig kokt)

en boks (400 gr.) sorte bønner, godt skylt og avrent

to store gulrøtter i små biter

havsalt etter smak

vanlig olivenolje

to sjalottløk

en halv finsnittet purre eller vårløk

en fersk finhakket jalapeno eller 3-4 syltede

maiskorn fra to kolber eller tilsvarende mengde hermetiske

fire til seks ferske sjampinjonger

litt finhakket frisk rosmarin og timian

ett til to egg

tre spiseskjeer Dijonsennep eller søt sennep

tre til fire spiseskjeer tomatketchup

panko til passe farse

vanlig olivenolje til steking

Kok risen etter anvisning på pakken og mens den koker setter du en stekeplate i ovnen og varmer den opp til 210 °C. Finn frem en romslig blandebolle og ha risen oppi denne når den er ferdig kokt, la den dampe av seg og når den er lunken blander du inn de skylte og godt avrente bønnene. Bruk hendene til denne jobben siden det er fint om bønnene moses lett.

Skjær opp gulrøttene i meget små terninger og vend de i litt olivenolje, salt og pepper. Spre de utover på den varme stekeplaten og mens de er i ovnen begynner du å skjære opp sjalottløk og purre (eller vårløk). Vend også dette sammen med olivenolje, salt og pepper og legg det inn i ovnen sammen med gulrøttene. Gjenta også den samme prosessen med soppen og maiskornene og la deretter alle grønnsakene bake seg ferdige i ovnen. Beregn et kvarter eller så men smak og sjekk siden alle grønnsaker er forskjellige. Ta deretter brettet ut av ovnen og la de avkjøle seg. Miks de deretter inn sammen med risen og bønnene.

Tilsett deretter egg, sennep og tomatketchup og miks dette inn. Tilsett deretter en desiliter med panko og arbeid farsen sammen. Tilsett mer panko om nødvendig. Form ut burgere og legg de på en fjøl kledd med et stykke plastfolie. Stek de deretter pent gylne i en panne med olivenolje. Ikke bruk for sterk varme siden burgerne trenger litt tid på å brunes og bli gjennomvarme.

Disse burgerne egner seg ikke for grillen, den tørre sterke varmen gjør at de sprekker svært lett.