Brendans vegetarburger

en ekte hipsterburger fra New York

Disse burgerne er basert på en blanding av ris og bønner med god smak av jalapeño - dermed synes jeg det er godt og servere de med guacamole, isbergsalat, salsa og rømme og i stedet for fries varmer jeg heller noen tortillachips i ovnen. Hvis du ikke vil gå den mexicanske ruta så er søtpotetfries veldig godt til disse sammen med et mer klassisk burgertilbehør som tomater, løk og pickles.

Ingredienser

seks til åtte burgere:

1 1/4 dl brun eller hvit ris, ferdig kokt og avkjølt

en boks (400 gr) sorte bønner, godt skylt og avrent

to store gulrøtter, kuttet i små terninger

havsalt etter smak

to sjalottløk, finhakket

en halv purre eller en vårløk, finsnittet

en fersk finhakket jalapeño eller syltet grønn chili

maiskorn fra to kolber, kan erstattes med hermetiske

fire til seks ferske champignon

litt finhakket frisk rosmarin og timian

to små egg

tre spiseskjeer Dijonsennep eller søt honningsennep

tre til fire spiseskjeer tomatketchup

panko eller brødkrumme til passe farse

vanlig olivenolje til steking og smøring

Fremgangsmåte

Kok risen etter anvisning på pakken og mens den koker setter du en stekeplate i ovnen og varmer den opp til 210 °C. Finn frem en romslig blandebolle og ha risen oppi når den er ferdig kokt, la den dampe av seg og når den er lunken blander du inn de skylte og godt avrente bønnene. Bruk hendene til denne jobben siden det er fint om bønnene moses lett.

Skjær opp gulrøttene i meget små terninger og vend de i litt olivenolje, havsalt og pepper. Spre de utover på den varme stekeplaten og mens de er i ovnen begynner du å skjære opp sjalottløk og purre. Vend også dette sammen med olivenolje, havsalt og pepper og legg det inn i ovnen sammen med gulrøttene. Gjenta også den samme prosessen med soppen og maiskornene og la deretter alle grønnsakene bake seg ferdige i ovnen. Beregne et kvarter eller så men smak og sjekk siden alle grønnsaker er forskjellige. Ta deretter brettet ut av ovnen og la de avkjøle seg. Miks de deretter inn sammen med risen og bønnene.

Tilsett deretter egg, sennep og tomatketchup og miks dette inn. Tilsett deretter en desiliter med panko og arbeid farsen sammen. Tilsett mer panko om nødvendig. Form ut burgere og legg de på en fjøl kledd med et stykke plastfolie. Stek de deretter pent gylne i en panne med olivenolje. Ikke bruk for sterk varme siden burgerne trenger litt tid på å brunes og bli gjennomvarme.

Disse burgerne egner seg ikke for grillen, den tørre sterke varmen gjør at de sprekker svært lett.