© 2010–2021 Millas Mat

Brasiliansk fiskegryte

Moqueca

Dette er en forenkelt versjon av en brasiliansk fiskerett som tradisjonelt skal lages med rød palmeolje for at retten skal få rett farge og smak. Dette er en ingrediens jeg ikke bruker i likhet med veldig mange andre, men vanlig olivenolje fungerer bra. Basilianerne lager dette med mange ulike typer fisk og skalldyr men fast hvit torsk er helt utmerket samt enkelt å få tak i her hjemme til min enkle variant. Topp gjerne retten med noen ristede kokosflak for litt crunch og ekstra smak.

Ingredienser

to spiseskjeer vanlig olivenolje

en løk i tynne skiver

en teskje havsalt + litt ekstra til justering

to spiseskjeer tomatpuré

fire fedd revet hvitløk

to teskjeer hot paprika (spansk pimenton)

en teskje malt spisskumin

chilipulver eller cayenne etter smak

en boks (400 gr.) kokosmelk

en teskje lys soyasaus

en rød og en grønn paprika i tynne strimler

tre finsnittede vårløk

400 gr torskefilet eller backloin i grove biter

en liten håndfull frisk hakket koriander

to spiseskjeer friskpresset limejuice

----

dampet ris til servering

Sett en dyp panne på medium varme og tilsett olivenoljen. Når den er varmet opp tilsetter du løken sammen med en god klype havsalt. Fres løken blank og myk før du tilsetter hvitløken og tomatpureen sammen med paprika, kumin og chili. La alt steke sammen i noen minutter før du heller over kokosmelken. Kok opp og sku ned varmen og la det småkoke og tykne litt i noen minutter.

Tilsett soyasausen og den rensede paprikaen og kok opp på nytt. Kutt opp fisken og legg den i, sett på lokk og la fisken småkoke i omlag fem minutter eller til den flaker seg. Vend inn vårløk og koriander og smak til med frisk lime og evt. mer havsalt om det trengs.

Server gryten rykende varm sammen med dampet ris og garner gjerne med ekstra vårløk.