Boston Baked Beans Vol. II med svineknoke

mer bønner til folket

Dette er en klassiker fra New England - en rett født ut av Bostons store produksjon av rom som gav et overskudd av treacle. Dette er en kraftig og mettende rett som er perfekt for vårt kalde klima. Som mange andre retter med tørkede bønner må de bløtlegges dagen før. Selve retten passer seg selv i ovnen mens du gjør alt mulig annet og forberedelsene går raskt så mye jobb er det absolutt ikke. Hvis du har en leirgryte er den perfekt å bruke til denne retten men en emaljert gryte eller en solid jerngryte gjør også jobben. Det viktigste er at den er stor nok for dette er en røslig porsjon. Her er bønnene servert med nybakt maisbrød.

Ingredienser

seks porsjoner:

et halvt kilo tørkede haricot-bønner, bløtlagt dagen før

en røkt eller saltet svineknoke, omlag halvannen kg. i råvekt

to løk i grove biter

tre gulrøtter i grove biter

en boks (400 gr) cherrytomater

en spiseskje mørk brunt sukker

to spiseskjeer Colmans sennepspulver

fem spiseskjeer tomatpuré

en spiseskje mørk sirup eller black treacle

to spiseskjeer rødvinseddik

havsalt og sort pepper etter smak

----

bakte poteter eller brød til servering

Fremgangsmåte

Bløtlegg bønnene i rikelig med kaldt vann natten over, skyll de godt og sett de til side til dagen etter.

Finn frem en romslig gryte og legg i svineknoken, hell på vann så det dekker og sett på lokk. Kok opp og la knoken koke i omlag fem minutter. Skyll deretter knoken under kaldt vann og legg den til side på en tallerken.

Vask og tørk kjelen du akkurat kokte knoken i og tilsett alle bønnene. Legg i grove biter av løk og gulrøtter og hell på tomatene. Skyll ut av tomatboksen og tilsett også dette vannet i gryten. Tilsett nok vann så det står rett over bønnene Tilsett sukker, sennep, tomatpuré, eddik og treacle og skru på varmen. Kok opp, rør godt og legg deretter i svinekoken. Krydre med litt havsalt og pepper og sett gryten i ovnen ved 140 °C i tre til fire timer. Sjekk gryten etter to timer så den ikke koker tørr. Hell i så fall på litt kokende vann.

Når bønnene er helt møre og kjøttet har løsnet fra knoken løfter du den opp av bønnene og renser kjøttet fritt for ben, marg og fett og legge kjøttstykkene tilbake i gryten.

Server bønnene sammen med poteter eller brød og nyt en deilig vintervarmer.