© 2010–2020 Millas Mat

Boston Baked Beans Vol. II med svineknoke

mer bønner

Dette er en klassiker fra New England, en rett født ut av Bostons store produksjon av rom (rum) som gav et overskudd av treacle og er en kraftig og mettende rett som er perfekt for vårt kalde klima. Slik som mange andre retter med tørkede bønner må du begynne dagen før men selv om det tar litt tid passer den seg selv i ovnen mens du gjør alt mulig annet så mye jobb er det absolutt ikke. Hvis du tar en leirgryte er den perfekt å bruke til denne retten men en emaljert gryte eller en solid jerngryte gjør også jobben. Det viktigte er at den er stor nok og at lokket er tett.

Ingredienser

seks porsjoner:

et halvt kilo tørkede haricotbønner

en røkt svineknoke

to løk

tre gulrøtter

en boks (400 gr) cherrytomater

en spiseskje mørk brunt sukker

to spiseskjeer Colmans sennepspulver

fem spiseskjeer tomatpuré

en spiseskje mørk sirup eller blacl treacle

to spiseskjeer rødvinseddik

havsalt og sort pepper etter smak

bakte poteter eller brød til servering

Bløtlegg bønnene i rikelig med kaldt vann natten over, skyll de godt og sett de til side. Finn frem en romslig gryte og legg i svineknoken, hell på vann så det dekker og sett på lokk. Kok opp og la knoken koke i omlag fem minutter. Skyll deretter knoken under kaldt vann og legg den til side på en tallerken.

Vask og tørk kjelen du akkurat kokte knoken i og tilsett alle bønnene. Legg i grove biter av løk og gulrøtter og hell på tomatene. Skyll ut av tomatboksen og tilsett også dette vannet i gryten. Tilsett nok vann så det står rett over bønnene Tilsett sukker, sennep, tomatpuré, eddik og treacle og skru på varmen. Kok opp, rør godt og legg deretter i svinekoken. Krydre med litt havsalt og pepper og sett gryten i ovnen ved 140 °C i tre til fire timer. Sjekk gryten etter to timer så den ikke koker tørr. Hell i så fall på litt kokende vann.

Når bønnene er helt møre og kjøttet har løsnet fra knoken løfter du den opp av bønnene og renser kjøttet fritt for ben og fett og legger stykkene tilbake i gryten. Server bønnene sammen med potetene eller brødet og nyt en deilig vintervarmer.