Boston Baked Beans

en voksenvariant av tomatbønner med treacle

Disse bønnene kan best beskrives som en voksen versjon av de vanlige tomatbønnene vi alle har vokst opp med. En langkokt rett med masse smak som for det meste passer seg selv i ovnen er ypperlig helgemat. Dette er fabelaktig sammen med en enkel grønn salat og en bit godt brød til. Det eneste som kan være vanskelig er å få tak i er engelsk treacle men jeg kjøper det online fra British Corner Shop. Hvis det ikke er er alternativ kan du tilsette litt mindre mørk sirup og justere smaken med salt og pepper når retten er ferdig. Du kan også bytte ut vannet i retten med irsk stout.

Ingredienser

middag for seks:

400 gr tørkede Haricot bønner eller Lingot

tre løk i båter

fem hele nellik

50 gr mørk brunt sukker (muscavado)

50 gr black treacle

50 gr tomatketchup (jeg foretrekker Heinz i denne oppskriften)

en spiseskje Colmans sennep eller sennepspulver

to spiseskjeer rødvinseddik

800 gr tykt bacon u/svor i terninger

havsalt og sort pepper etter smak

Fremgangsmåte

Legg bønnene i bløt over natten og pass på at de står godt under vann. Den neste dagen finner du frem en ildfast gryte med lokk. Hell vannet av bønnene og ha de over i gryten. Hell på så mye friskt vann at det står omlag fem cm. over bønnene. Sett på lokket og kok bønnene i ca. 40 minutter. Sjekk underveis om du trenger å fylle på litt mer kokende vann så de ikke koker tørre. Bønnene må være dekket hele tiden.

Del opp løken i båter og stikk alle nellikspikrene inn i en av dem. Legg den i gryten sammen med all den andre løken og tilsett sukker, treacle, ketchup, sennep, eddik og rå baconterninger. Kvern også over litt pepper men ikke tilsett noe salt på dette tidspunktet. Rør alt lett sammen og sett gryten tilbake i ovnen ved 160 °C uten lokk i omlag 2 1/2-3 timer inntil bønnene er helt møre. Fisk ut løkbåten med nellikene i og smak til med salt og pepper.