Borsch борщ

tradisjonell slavisk rødbetsuppe

Denne suppen har ukrainsk opphav men finnes i hele Russland og i Øst Europa. Den har ogå spredt seg til Nord Amerika og kan lages både med og uten kjøtt. Suppen får en meget intens rødfarge som du ser av bildet og en særegen syrlig smak av bete. Det finnes utallige versjoner av suppen, men min er tradisjonell med de klassiske grønnsakene som er mest utbredt.

Ingredienser

suppe for fire personer:

halvannen liter friskt kaldt vann

300 gr oksekjøtt på ben

to medium store rødbeter, revet

to poteter i terninger

en løk, grovhakket

en stor gulrot i skiver

to fedd hvitløk, hakket

smør til steking

en kvart hodekål

en halv dl russisk vodka

to laurbærblad

havsalt og sort pepper etter smak

Fremgangsmåte

Kok opp vannet i en romslig suppekjele og legg i kjøttet. Kok det i halvannen time eller til kjøttet slipper benet. Ta ut kjøttstykket og rens det. Kutt kjøttet i passende suppeterninger og legg til side.

Forbered alle grønnsakene og bruk en prosessor til å rive rødbetene. Dette sparer deg for en masse søl på kjøkkenet. Smelt smøret i en panne og fres løk, hvitløk og gulrot lett gyllent og sett pannen til side.

Kok opp kraften og ha i potetene og de revne rødbetene. La de koke i noen minutter før du har i grønnsakene fra pannen og tilsetter kjøttet. Legg i laurbærbladene og ha i vodka og kok opp. Etterhvert har du i hodekål og når den er mør er suppen klar og kan smakes til med havsalt og pepper. Server den rykende varm med en klatt rømme og frisk eller tørket dill og mørkt rugbrød.