Bordeaux kylling med gulrøtter og løk

god vin skal ikke bare i glasset

Er man i Frankrike så skal selvsagt ikke vinen kun brukes som drikke, den skal også brukes i mat og her har det franske kjøkken en utbredt og rik tradisjon. En gang når jeg skulle lage dette oppdaget jeg at jeg ikke hadde rødvin i hus, kun Marsala som jeg ikke drikker men kun bruker til matlaging. Så jeg tok sjansen og det fungerte utmerket så jeg vaglte å ta med dette tipset selv om den ferdige retten naturlig nok får en noe annen smak.

Ingredienser

fire store økologiske kyllinglår (jeg har brukt Stangekylling)

halvannen dl god kraftig rødvin eller siciliansk marsala

en dl rødvinseddik

100 gr tomatpuré

en teskje tørket timian etter tre kvister fersk timian

en halv teskje merian (majoram)

havsalt og sort pepper

500 gr anamdine eller andre små poteter

fire gulrøtter delt i to på langs

to medium store lødløk i båter

125 ml vann

Fremgangsmåte

Pisk sammen vin, eddik, tomatpure og krydder i en liten bolle. Kløyv kyllinglårene i to over benet, krydre de godt med havsalt og pepper og legg de over i en tykk zip-pose. Hell over marinaden, lukk posen godt og vend på den så alt kjøttet dekkes godt. Legg posen i kjøleskapet til neste dag.

Sett ovnen på 200 °C og finn frem en stor langpanne med dype kanter og arranger alle grønnsakene i bunnen og hell på vannet, Legg kyllingen opoå grønnsakene med skinnsiden opp og hell all marinaden fra posen over kyllingen. Dekk formen med bakepapir og bak den i en halvtime. Ta deretter av papiret og stek videre innt il grønnsakene er møre og kyllingen er gjennomstekt og med sprøtt skinn. Dette pleier å ta tjue minutter eller deromkring men bruk en liten kniv og sjekk så du er sikker.

Serveres som den er eller med en grønn sidesalat og gjerne et glass vin.