Boeuf bourguignon

med quenelles de baguettes

Hver eneste region i Frankrike har sin egen variant av denne retten og det finnes knapt en "korrekt" oppskrift. Men det som er felles for dem er oksekjøtt og rødvin. Ikke bruk en vin du ikke ville drukket i denne retten, det blir aldri bra. Du må også bruke kjøtt som tåler lang koketid slik at det ikke løser seg opp og det du står igjen med en en tykk suppe. Tradisjonelt serveres dette med kokte poteter eller tykk tagliatelle, men jeg anbefaler deg og prøve de små sprø bollene mine laget med daggammel baguette, frisk persille, egg og annet godt. De tar også til seg mye av den gode sausen og danner en deilig, lett og sprø kontrast til den kraftige kjøttgryten. Dette er deilig høst- og vintermat og virkelig en rett du kan by gjester på. Retten her er en enklere variant av Julia Childs oppskrift som du også finner her på siden min.

Ingredienser

gir fire til seks porsjoner:

fire spiseskjeer solsikkeolje til steking

800-900 gr høyrygg av okse (grytekjøtt)

hvetemel til å vende kjøttet i

150 gr tykt bacon eller lardons i små biter

ti skrelte hele sjalottløk eller små "babyonions"

to fedd knust hvitløk

et laurbærblad

en liten bunt friske persillestilker (spar på bladene)

en kvist frisk timian

en kvist frisk rosmarin

tre hele nellik

ti knuste sorte pepperkorn

en halv liter god kraftig rødvin (gjerne Burgundy)

tre dl vann

en god spiseskje tomatpuré

en teskje sukker

havsalt etter smak (omlag en teskje)

ti ferske champignion

frisk hakket persille til garnering

quenelles de baguettes til servering

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 150 °C og plasser risten lavt.

Del opp kjøttet i passende serveringsstykker og vend de i hvetemel slik at de blir dekket på alle sidene. Varm oljen i en passende gryte og brun kjøttet i flere porsjoner. Se til at alle sidene blir forselget med en stekeskorpe og legg de over på en tallerken. Tilsett baconterninger og hele løk i gryten sammen med urtene og den knuste pepperen og fres det gyllent. Legg kjøttet tilbake i gryten og hell på vin og vann. Tilsett tomatpureen, havsalt og sukker. Rør godt opp fra bunnen slik at de små karamelliserte bitene løsner og får koke med i sausen. Sett på lokk og la gryten stå i ovnen i omlag tre timer.

Når gryten har omlag 20 minutter igjen lar du i soppen og begynner med å lage dumplings, Liken til den oppskriften finner du i ingredienslisten til venstre. Plukk ut laurbærbladet fra gryten (om du finner det) samt persillestilkene og smak til med havsalt og mer pepper om nødvendig. Server med dumplings og et dryss persille.