© 2010–2022 Millas Mat

Boeuf Bourguignon

berømt fransk biffgryte med rødvin

Elsket av franskmenn og udødeliggjort av den amerikanske kjøkkenpersonligheten Julia Child. Her er kanskje den mest berømte franske biffgryten av dem alle. Får du ikke tak i Lingot (hvite kidneybønner) så kan du bruke det som kalles butterbeans men kjøp de tørre, ikke hermetiske og gjør slik Julia selv anbefalte- bruk din egen palett til slutt og smak til gryten med det salte og det søte. I noen oppskrifter bruker man ikke bønner men min oppskrift har det og de tilfører en deilig smak. Vil du ikke ha bønner i så dropp dem, verre er det ikke. Jeg mistenker også at bruken av soyasaus sammen med havsalt er er noe mer moderne tilsetning men det fungerer aldeles ypperlig og anbefales på det varmeste.

Ingredienser

nok til seks voksne sammen med potetmos:

300 gr Lingotbønner (bløtlegges dagen før, kokes separat i en time og settes til side)

smør og vanlig olivenolje til steking

800 gr grytekjøtt av okse i terninger

150 gr pancetta eller tykt bacon i terninger

200 gr fersk aromasopp i båter

fire fedd knust hvitløk

en stor løk i skiver eller tilsvarende mengde sjalottløk (bruk gjerne store banansjalotter)

en drøy halv liter oksekraft

et stort laurbærblad

femten hele sorte pepperkorn

tre gulrøtter i tykke skråskjærte skiver

to spiseskjeer tomatpuré

800 gr hermetiske plommetomater eller hele skinnfrie tomater

tre dl god fransk rødvin (Burgundy, Beaujolais eller Cotes du Rhone)

en suppekvast

havsalt, sort pepper, sukker og soyasaus etter smak

finhakket frisk persille til garnering

Sett risten lavt i ovnen og sett temperaturen til 180 °C. Stek soppen og sett den til side. Del opp kjøttet i terninger og tørk det godt med kjøkkenpapir, Smelt smør og olje i en gryte og brun kjøttet godt i mindre porsjoner, ta det deretter ut av gryten og over på en tallerken. Tilsett knust hvitløk, løk og bacon og la baconet får fin farge mens løken skal være blank og myk. Tilsett deretter kraft, laurbærblad, pepperkornene, gulrøtter, tomater, tomatpuré, stekt sopp og rødvin. Band alt godt sammen og kok opp. Legg i suppekvasten og la det koke i omlag ti minutter.

Sett gryten i ovnen i omlag 3-3 1/2 time til du har en fyldig saus og kjøttet er smeltende mørt. Er sausen for tynn så lar du gryten boble i vei en liten stund uten lokk på komfyren for å redusere litt på væsken.

Smak til med salt, pepper, sukker og soya. Tilsett bønnene nå om du bruker det, la de bli gjennomvarme og garner med frisk persille rett før servering. Server retten med god hjemmelaget potetmos.