Bobbys fish'n chips med klassiske mushy peas

britenes kulinariske stolthet

Dette er en ekte klassiker som er elsket og respektert som en genuin britisk rett. Server gjerne dette slik de gjør på de britiske øyene med malteddik, ketchup eller HP saus. Retten har vært en kulinarisk innertier i England siden Dronning Victorias dager både som pubmat, via salgsvogner på gaten eller i små egne shops. Forløperen til retten kan spores tilbake til 1600 tallet og Londons eldste fish'n chips som fortsatt er i drift åpnet i 1871.

Ingredienser

to fileter av torsk eller lyr (de bør veie ca. 200 gr pr. stk) skjært i jevne fingertykke strimler eller små fileter eller nuggets

frityrrøre:

225 gr hvetemel

halvannen teskje bakepulver

havsalt og sort pepper etter smak

omlag tre dl iskald stout

nøytral olje til fritering

----

klassiske mushy peas:

300 gr frosne grønne erter

en halv dl fløte

en spiseskje smør

havsalt og sort pepper etter smak

----

fries til servering feks. belgiske pommes frites eller søtpotetfries

Tørk av fisken med kjøkkenpapir og legg den til side. Bland sammen hvetemel, bakepulver, havsalt og pepper i en bolle og tilsett stout litt eller litt. Røren skal ha konsistens som tykk pannekakerøre så sjekk med en tresleiv, hvis røren henger igjen i et tynt lag på baksiden av sleiven er den perfekt.

Varm oljen i gryte eller wok til den holder ca. 120 °C, sjekk gjerne med et steketermometer. Dypp fisken godt nedi røren og deretter rett nedi oljen. La den bli skikkelig gyllenbrun på begge sider før de tas opp og får renne av seg på kjøkkenpapir.

Til mushy peas koker du ertene i ca. tre minuter og kjørrer de til en grov mos i en prosessor sammen med fløte, smør, havsalt og pepper.

Fries tilberedes etter oppskriften eller lag en raskere varient med fries fra frysedisken som kan tilberedes i ovnen.