Blomkål Rigatoni med sprø pecorinosmuler

en rørpasta med den pene grønnsaken

Dette smaker nesten som en mac & cheese men forskjellen er at retten inneholder nesten like mye pasta som blomkål. Den stekes direkte fra rå tilstand og blir lett karamellisert i pannen sammen med sjalottløk. De sprø ostesmulene gir smak og tekstur. Retten inneholder fløte men spes ut med pastavann til slutt slik at den ferdige retten ikke blir for tung. Gressløk, sitron og mine elskede chiliflak gjør dette til noe mer enn en vegetarisk hverdagspasta.

Ingredienser

pasta for to:

250 gr rigatoni, ziti eller campanelle

seks spiseskjeer vanlig olivenolje til steking

en dl panko eller grove smuler av tørr loff

en halv dl finrevet pecorino eller parmesan

havsalt og sort pepper etter smak

en stor sjalottløk, finhakket

et medium stort blomkålhode, skåret i skiver

2 1/2 dl fløte

en spiseskje finrevet sitronskall + litt ekstra til garnering

finsnittet gressløk til garnering

knuste chiliflak etter smak

noe av pastavannet til å justere sausen

Sett over en romslig kjele med vann til pastaen og tilsett havsalt. En stor pasta som rigatoni trenger god plass under koking.

Varm tre spiseskjeer av olivenoljen i en panne og tilsett brødsmulene. Krydre med havsalt og pepper og rist de gylne under jevnlig omrøring. Tilsett en håndfull av osten og vend den inn slik at den smelter og massen begynner å klumpe seg litt. Spre blandingen utover på et bakepapir slik at den avkjøles og blir sprø.

Tørk av pannen og tilsett resten av olivenoljen. Tilsett sjalottløk og blomkål og la den bli myk og få gylne stekte flekker. Beregn et kvarters tid til steking og krydre med havsalt og pepper underveis. Når blomkålen er klar tilsetter du fløte og sitronskall og koker opp. La det hele koke i tre til fire minutter.

Når pastaen er klar tar du ut en kopp (to dl) av kokevannet og heller fra resten. Ha pastaen tilbake i kjelen og hell over alt innholdet i pannen sammen med resten av osten og nok pastavann til at det blir en saus. Krydre med havsalt, pepper og chiliflak. La pastaen dekkes godt av sausen og tilsett mer pastavann om nødvendig.

Fordel retten i to boller og topp med smulene samt ekstra revet ost, sitronskall, chiliflak og gressløk.