Birgittasuppe med melboller

svensk klosterkost

Denne suppen er oppkalt etter St. Birgitta (1303–1373) fordi slike supper med relativt enkle ingredienser ble spist ofte av både munker og nonner i den kjølige årstiden. De spesielle bollene med kardemomme derimot er en gammel svensk oppskrift og jenta som gav meg den heter Birgitte så da syntes jeg navnet var riktig så passende. St. Birgitta ble kanonisert til hele Europas helgen i 1999 og har et eget kapell viet til seg i Wien. Her hjemme har vi St. Birgitta kirke i Fredrikstad og hennes orden Birgittasøstrene har et eget kloster på Tiller rett utenfor Trondheim.

Ingredienser

suppe for tre til fire personer:

halvannen liter god grønnsakskraft

en kvart finsnittet hodekål

en kvart kålrot

tre til fire gulrøtter i terninger

en persillerot

en kvart sellerirot

en stor løk i tynne skiver

fire fedd knust hvitløk

en spiseskje hvitvinseddik

havsalt og sort pepper etter smak

frisk finhakket persille til garnering

——

melboller (dumplings):

60 gr smør

60 gr hvetemel

en dl kokende vann

sukker, havsalt og malt kardemomme etter smak

ett sammenpisket egg

Sett over grønnsakskraften til oppkok og skjær opp alle rotgrønnsakene i jevne terninger. Skjær løken i tynne skiver og skrell hvitløksfeddene. Disse knuser du med flatsiden av en kniv med behold de ellers hele.

Ha alle grønnsakene over i kraften sammen med eddik og mens de koker seg møre begynner du med melbollene. Smelt margarinen i en kjele og rør deretter inn alt hvetemelet sammen med det kokende vannet. Smak til med i underkant av en halv teskje hver av sukker, havsalt og kardemomme, det skal ikke så mye til. Avslutt med å tilsette egget. Røren skal være ganske tykk og noenlunde fast i konsistensen.

Bruk en teskje eller en barneskje til å forme ut jevnt store suppeboller. De skal ikke være større enn at de skal kunne spises hele. Når grønnsakene har omlag ti minutter igjen før de er møre så dropper du bollene nedi suppen og lar de koke med de siste minuttene. Bollene vil blåse seg opp endel og flake seg litt- da er de ferdige. Smak til suppen med havsalt og pepper og server den rykende varm med frisk finhakket persille. Her ser du suppen med klosterhagebrød