© 2010–2022 Millas Mat

Beefstew fra Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry

mørk og magisk god kjøttgryte

Dette er en tradisjonell engelsk beefstew med god smak av høstens fineste rotgrønnsaker. Godt og varmende på en kjølig dag eller etter en beinhard runde med Quidditch. Server gryten med god hjemmelaget potetmos, eller baguette dumplings og et godt dryss frisk hakket bladpersille. Oppskriften er fra Hogwarts og vil du besøke kjøkkenet hvor alle godsakene kommer fra så finn bildet med det store fruktfatet i hallen, kil den grønne pæren under haken, når pæren begynner å le åpner døren seg og du kan stige inn.

Ingredienser

middag for tre:

to spiseskjeer solsikke eller annen nøytral olje og litt smør til steking

en halv kilo mørbradbiff eller høyrygg av okse i grove terninger

tre store banansjalotter i båter

tre fedd hvitløk i skiver

to purre i grove biter, splittet og vasket

en spiseskje rødvinseddik

halvannen teskje lys brunt sukker

syv dl god mørk oksekraft, jeg bruker Maggi om jeg ikke har min egen

fire til seks gulrøtter i grove biter

et stort laurbærblad

en teskje tørket timian

to spiseskjeer tomatpuré

150 gr baby-sjampinjonger i skiver

havsalt og sort pepper etter smak

Maggi Arôme etter smak

en teskje maisenna rørt ut i litt kaldt vann til jevning

Sett ovnen på 160 °C og finn frem en ildfast gryte med tilhørende lokk. Varm oljen i en jernpanne og brun kjøttet i små porsjoner som du legger over i gryten etterhvert som det blir ferdig. Kjøttet skal kun brunes, ikke gjennomstekes. Ha i mer smør eller olje om nødvendig. Fres all løken myk til slutt og ha i gryten,

Legg gulrøtter og purre i gryten sammen med kjøttet og løken og krydre godt med havsalt og pepper. Hell over varm oksekraft og ha i tomatpure, rødvinseddik, sukker, laurbærblad og timian. Vend alt lett sammen. Sett gryten i ovnen i tre timer og ha i soppen når det gjenstår omlag tre kvarter på koketiden.

Sett gryten på kokeplaten og la den boble uten lokk så noe av væsken fordamper. Fjern laurbærbladet og jevn sausen med maisennablandingen. La den koke i minst fem minutter smak til gryten med Maggi, havsalt og pepper før servering.