© 2010–2022 Millas Mat

Biff Suqaar

somalisk kjøttgryte med kumin, gurkemeie og chili

Denne kjøttgryten er en av Somalias kjæreste retter og kan lages med biff, kylling eller lam. Retten er et godt eksempel på innflytelsen det italienske kjøkken har hatt på det somaliske kjøkkenet. Retten spises som oftest med ris til men enkelte bruker også et mykt flatbrød til dette. Mange lager også sin suqaar uten krydder - kun havsalt, men det finnes like mange oppskrifter på gryten som det finnes familier som lager den så her finnes det ingen fasit..

Ingredienser

gir omlag fire porsjoner:

nøytral olje til steking

en løk, kuttet i tynne halvmåneskiver

tre fedd hvitløk, knust

en grønn paprika, grovt hakket

en teskje hel spisskumin

en teskje gurkemeie

to til tre syltede grønne chili

havsalt og sort pepper etter smak

omlag 600 gr grytekjøtt, høyrygg av okse eller annet godt grytekjøtt kuttet i små terninger

drøye to dl oksekraft + litt ekstra til justering

tre gulrøtter i medium tynne skiver

to til tre kokefaste poteter, skrelt og kuttet i små terninger

frisk lime etter smak

frisk hakket koriander til garnering

Fres løk, hvitløk og grønn paprika i olje på medium varme. Ta det ut og tilsett kjøttet porsjonsvis slik at det brunes godt men ikke gjennomstekes. Ta det ut og legg det sammen med grønnsakene før du tilsetter mer olje og freser poteter og gulrøtter. Ha deretter alt av kjøtt og grønnsaker tilbake i gryten og tilsett kumin, gurkemeie og finhakket chili. La det frese litt før du heller på kraften.

La gryten koke i omlag 45 eller opptil en time minutter og tilsett mer kraft underveis om det virker for tørt. Smak til med havsalt, pepper og frisk lime før servering sammen med ris og frisk koriander.