Biff Suisse med sautert sopp og løk

sveitsisk biff

Denne retten er basert på en såkalt sveitsisk hamburger som tradisjonelt toppes med sopp og løk sammen med et speilegg. Det sveitsiske kjøkken er sterkt influert av det franske og retten serveres med en deilig sterk peppersaus dresset opp med litt fransk Cognac som gir en fin spiss på smaken. Vil du holde dette tradisjonelt kan du lage röstipoteter til men jeg lager gjerne fries. En enkel ruccolasalat med skavet parmesan gir friskhet til hele retten.

Ingredienser

middag for to:

to jevnt store stykker entrecôte eller ytrefilet av okse

havsalt og sort pepper etter smak

vanlig olivenolje og smør til steking

200 gr små sjampinjonger eller aromasopp i skiver

tre spiseskjeer karamellisert løk

en liten dl god kraftig rødvin

----

tilbehør:

peppersaus fra denne oppskriften tilsatt litt Cognac

ruccolasalat med parmesanskav

frisk finhakket bladpersille til garnering

röstipoteter eller pommes frites til servering

Fremgangsmåte

Begynn med sausen og sett den til side siden den kun trenger en rask oppvarming før servering. Tilbered også løken etter oppskriften og når den er ferdig heller du i rødvinen og lar den koke nesten helt inn. Vend deretter inn stekt sopp og hold blandingen varm.

Ta det romtempererte kjøttet og tørk det godt med kjøkkenpapir og kvern over litt pepper, ikke ha på noe havsalt nå siden det trekker kjøttsaften ut under steking.

Forbered også salaten med ikke miks den sammen før resten av maten er klar. Du vil at ruccola skal holde seg sprø og fin. Sett deretter en jernpanne (grillpanne) på like over middels varme og tilsett omlag to spiseskjeer smør og en spiseskje olje (bruker du grillpanne smører du kjøttet kun med olje). Når smøret er lysebrunt legger du i biffene og la de ligge rolig. Ikke flytt eller pirk på det men la det ligge i fred. Etter omlag tre minutter kan du sjekke om det er på tide å snu de. Gi de nye tre minutter på den andre siden og deretter kan du snu de hvert annet minutt inntil biffen er slik du ønsker den.

Topp biffene med sopp- og løkblandingen og legg opp det øvrige tilbehøret. Jeg serverer sausen i en liten skål ved siden av siden det er meningen at den skal helles over biffen rett før man begynner å spise.