© 2010–2022 Millas Mat

Biff Rydberg og Biff Greta

lite svenskt på tallerkenen

Denne klassiske svenske retten er egentlig en litt finere variant av en enkel pytt i panne og serveres i dag på mange svenske kroer og restauranter som serverer svenske spesialiteter. Det finnes også en veldig lik variant av denne retten som kalles Biff Greta hvor du i tillegg serverer maten sammen med syltet agurk og en litt annerledes sennepsaus som du finner oppskrift på nederst i teksten. Begge deler smaker helt utmerket og er kjente og kjære retter hos broderfolket.

Ingredienser

middag for to:

400 gr ytrefilet av okse, kuttet i små terninger

seks medium store poteter, kuttet i små terninger

to løk, grovhakket

smør og vanlig olivenolje til steking

havsalt og sort pepper etter smak

frisk finhakket persille

revet frisk pepperrot eller pepperrotsaus

Rør sammen rømme og sennep og sett den kaldt under plast i kjøleskapet så den får trekke. Del opp biffen i terninger og krydre de med litt pepper.

Skrell og del potetene inn i medium store terninger og ha de over i en panne med smør og litt olje. Stek de først myke på medium sterk varme før du etterhvert øker temperaturen så de brunes og krydre de med havsalt og pepper. I en annen panne steker du løken myk, blank og lett gyllen men pass på varmen så den ikke blir sprø og rør ofte. Når både potetene og løken begynner å bli klar steker kjøttet på god varme. Salt det litt når kjøttet er ferdig. Legg opp i striper slik som på bildet eller lagvis på en tallerken. Server gjerne med revet pepperrot og rå eggeplomme. Ønsker du saus til kjøttet kan jeg anbefale en klassisk brun saus som dette eller en lettere sjysaus.

Saus til Biff Greta: Rør sammen 2 ss søt sennep sammen med 4 ss Dijonsennep og tilsett deretter 1/4 finhakket løk, en rå eggeplomme, 1 ts finhakket salvie og smak til med salt og pepper. Kan du ikke spise rå egg kan du koke den først og deretter mose den godt med en gaffel før du blander den inn.