Biff Rendang

indonesisk festmat

Opprinnelig en rett fra Indonesia, nærmere bestemt Minangkabau befolkningen der den går under navnet rendang daging. Dette var, og er fortsatt skikkelig festmat - og mat man serverer spesielt fine gjester. I dag er den verdsatt i både Indonesia og Malaysia, dog med enkelte variasjoner slik er vanlig med oppskrifter som finnes i flere land. Retten blir også servert ved ulike religiøse sammenkomster i Indonesia som har mer enn 300 forskjellige etniske grupperinger. Det tar litt tid å lage retten, ikke pga. endeløse forberedelser men fordi koketiden er lang - så dette er perfekt å lage en dag du er hjemme og kan gå litt til og fra kjøkkenet. Jeg anbefaler å lage retten i en gryte, enten emaljert eller i jern. Du kan også lage den opptil 2 dager før den skal spises og oppbevare den kjølig i mellomtiden.

Ingredienser

krydderpasten:

50 gr revet kokosnøtt

fire tørkede røde chili

en spiseskje hele korianderfrø

en halv teskje hele spisskuminfrø

en halv teskje malt gurkemeie

et fedd grovhakket hvitløk

en cm. frisk ingefær

tre røde chili (fjern frøene)

——

750 gr grytekjøtt av storfe

en boks (fire dl) kokosmelk

seks kaffir limeblader

to stilker sitrongress

en hel kanelstang

en drøy halv dl tamarindjuice

en halv spiseskje palmesukker

havsalt og sortpepper etter smak

sushiris og frisk koriander til servering

Fremgangsmåte

Begynn med å lage pasten. Rist kokosmassen lett gyllen i en tørr panne. Det brenner seg lett så rør hele tiden og pass godt på. Legg kokosmassen på en tallerken. Kvern de tørkene chiliene, koriander - og kuminfrøene til et fint pulver. Tilsett kokosmassen og de malte krydderne sammen med de øvrige ingrediensene i en prosessor, tilsett en dl vann og kjør alt til en jevn masse.

Skjær opp kjøttet i terninger og knust sitrongresset med en liten hammer eller legg flatsiden av kniven mot dem og press ned. Varm litt olje i en jerngryte og brun biffen lett, tilsett all krydderpastaen, kokosmelk, sitrongresset, limebladene og kanelstangen sammen med 1 ts salt. Kok opp, skru ned varmen, tilsett tamaringjuicen og la gryten småkoke uten lokk i 2 1/2 time. Rør innimellom. Retten er ferdig når kjøttet er mørt og sausen har tyknet og har redusert.

Fjern sitrongresset og rør inn palmesukkeret og smak til med mer havsalt og evt. pepper om ønskelig. Server gryten med sushiris og litt hakket frisk koriander eller finsnittet vårløk.