© 2010–2022 Millas Mat

Biff med peppersaus og karamellisert sjalottløk

spis din biff, bare ikke for ofte

Mitt kongerike for en biff er det sikkert noen som har sagt en gang i tiden og en undersøkelse har vist at mer enn 80% av verdens befolkning som ikke er vegetarianere ville valgt biff som sitt siste måltid. Her kommer det deilig tilbehør til kjøttet i form av karamellisert sjalottløk og skikkelig peppersaus sammen med saltbakte poteter og ovnsbakte timian-tomater. Vil du heller ha bernaise har du en nydelig oppskrift på det her. Og jeg kan ikke få presisert dette ofte nok. Den beste biffen lages på grillen ute eller i grillpannen. Biff og teflonpanne hører ikke sammen fordi du ikke får pannen varm nok.

Ingredienser

pepperbiffer på ca. 230-250 gr

peppersausen:

tre dl fløte

en spiseskje knuste sorte pepperkorn

en spiseskje knuste rosepepperkorn

to spiseskjeer lys soyasaus

litt maisenna utrørt i kald vann

sukkerkulør om ønskelig

——

karamellisert sjalottløk:

åtte sjalottløk (hele og skrelte)

en spiseskje smør

en spiseskje lys brunt sukker

saften av en halv sitron

——

bakte plommetomater:

plommetomater

olivenolje til pensling

havsalt

tørket timian

——

saltbakte poteter:

poteter

havsalt

solsikke- eller olivenolje til pensling

Skjær et kryss i potetene og gni de inn med olje og klem på havsalt, bak de på 225 °C i ca. 45-55 min. Ta biffen ut av kjøleskapet nå så den får romtemperatur. Legg aldri kaldt kjøtt i varm panne.

For å lage peppersausen koker du opp fløten, tilsetter knuste pepperkorn, rosepepper og soyasaus. Tilsett litt maizena rørt ut i kaldt vann og kok dette i ett minutt før du smaker til med salt & pepper. Litt sukkerkulør gir sausen fin farge om nødvendig.

Skrell løken men behold stilkfestet så den ikke faller fra hverandre. Kok dem i lettsaltet vann i ca. ti minutter og ha de over i en panne med en spiseskje smør og en spiseskje brunt sukker samt saften av 1/2 sitron. La de bli gyllenbrune og blanke i pannen.

Tomatene deles i to, drysses med salt & pepper og litt timian og noen dråper olivenolje. Bak de i ovnen sammen med potetene de siste tjue minuttene

Når alt er så godt som ferdig begynner du med biffen. Varm opp grillpannen til den ryker lett. Bruk hendene og masser inn kjøttet med peppermix eller kjøp ferdig pepperbiff. Gni den så inn med solsikkeolje og legg den i grillpannen. Ikke rør eller løft på kjøttet før det har gått tre minutter, da skal det ha fått flotte grillstriper slik du ser biffen på bildet har. Gi den like lang tid på den andre siden og pakk kjøttet inn i et stykke aluminiusfolie og la det hvile i 5-10 minutter mens du gjør klar tilbehøret.

Server gjerne maten med litt hvitløkssmør til potetene.