Biđos - en fyldig suppe med reinsdyrkjøtt

samisk festmat

Det finnes ikke en fasitoppskrift på biđos - som så mange tradisjonsrike retter har hver familie sin variant og ingen ser ut til å bli enige om noe som helst - bare det å bruke andre grønnsaker enn gulrot og potet kan skape reaksjoner. Bare å referer til denne retten som en suppe vil sikkert provosere noen, men jeg kaller det en suppe, riktignok en fyldig suppe som igjen noen vil kalle en tynn lapskaus. Røkt reinkjøtt er ikke lett å finne her jeg bor men fryst reinskav eller hel stek finner man i de fleste butikker eller på Bondens Marked og det fungerer helt fint.

Ingredienser

gir fire porsjoner:

50 gr smør

50 gr hvetemel

----

en drøy liter viltkraft eller (til nød) kjøttbuljong

400-500 gr reinskav eller reinstek kuttet i små terninger

250 gr poteter, kuttet i terninger

en purre, splittet, vasket og snittet

to gulrøtter, kuttet i terninger

en bit sellerirot, kuttet i terninger

en stor løk i skiver

havsalt og sort pepper etter smak

finhakket bladpersille til garnering

----

rørte tyttebær, flatbrød og smør til servering

Smelt smøret i en liten kjele og pisk inn hvetemelet raskt. La det koke opp og la det brunes mens du pisker kontinuerlig. Når massen er gyllenbrun har du den over i en ildfast bolle og setter massen til side. Ikke la den stå i kjelen, det er såpass varmt at det lett kan svi seg.

Tilsett viltkraften i en kjele sammen med vann om du bruker redusert kraft og kok opp. Tilsett kjøttet og kok opp, skum av og la det småkoke under lokk i omlag en halvtime. Mens det koker forbereder du alle grønnsakene og tilsetter disse i kjelen når kjøttet begynner å bli klart. Kok deretter grønnsakene møre i omlag tjue minutter. Pisk deretter inn halvparten av jevningen og tilsett deretter mer til retten har den fyldigheten du ønsker. Det er ikke sikkert du vil trenge alt, det bestemmer du.

Smak til med havsalt og pepper og garner med litt frisk finhakket bladpersille. Server med tyttebær, brød eller flatbrød og smør.