Bibimbap

mikset ris fra Korea

På koreansk betyr bibimbap «blandet ris» og det er akkurat det dette er. Ris, kjøtt og masse grønnsaker blandet sammen og smaksatt med sesamolje, hvitløk, soya, chilisaus og andre gode smaker fra det koreanske kjøkkenet. Dette er en av Koreas mest kjente retter og er høyt elsket i alle lag av befolkningen.

Ingredienser

en god porsjon for to:

to dl kokt og avkjølt sushiris

250 gr fersk spinat

200 gr friske bønnespirer

to små zucchini

omlag fem shitakesopp eller ti aromasopp

250 gr ferskmalt kjøttdeig av storfe

en stor gulrot i juliennestrimler

to egg

havsalt og hvitt pepper (muntok)

lys soyasaus, sriracha chilisaus, hvitløksfedd, ristede sesamfø, noen få dråper sesamolje, lyst demerarasukker og litt nøytral olje til steking

Fremgangsmåte

Finn frem et stort fat eller en tallerken og begynn med bønnespirene. Skyll de grundig og legg de i en kjele, hell over 2 1/2 dl vann, tilsett en teskje havsalt og kok de i omlag tjue minutter. Hell deretter av vannet og bland inn litt revet hvitløk og noen få dråper sesamolje. Legg de deretter i en liten haug på tallerkenen.

Legg all spinaten i et dørslag og hell over omlag en liter kokende vann. Skyll deretter spinaten godt under kaldt vann. Klem ut så mye vann du klarer med hendene og spre spinaten utover på et rent kjøkkenhåndkle eller bruke noen lag med kjøkkenpapir. Når den har tørket noe blander du den godt sammen med litt litt havsalt, en teskje soyasaus, et lite fedd revet hvitløk og noen få dråper sesamolje. Legg deretter spinaten over på tallerkenen sammen med bønnespirene.

Skjær zucchinien i tynne strimler og miks de sammen med litt havsalt. Sautere de raskt i en varm panne inntil de blir noe gjennomsiktige, ta de ut og legg de over på tallerkenen sammen med bønnespirer og spinat.

Skjær opp soppen i tynne skiver og stek den i en varm panne med en teskje olje. Miks deretter inn en teskje sukker, to teskjeer soyasaus og noen dråper sesamolje og legg også dette over på tallerkenen sammen med de andre grønnsakene.

Varm en spiseskje olje i pannen og stek kjøttet, når de nesten er klart blander du inn fire fedd revet hvitløk, en spiseskje soyasaus, en halv spiseskje sukker, hvitt pepper etter smak og noen få dråper sesamolje. Legg det opp på fatet.

Kutt gulroten i juliennestrimler og anrett den sammen med de øvrige grønnsakene og anrett også den noe avkjølte risen i midten av tallerkenen. Stek eggene på samme måte som speilegg og anrett de på toppen av risen med et lite dryss havsalt.

La hver og en forsyne seg og blande ris, kjøtt og grønnsaker på sin egen tallerken slik de selv ønsker og sett sesamolje, ristede sesamfrø, chilisaus og hvitt pepper på bordet.