© 2010–2021 Millas Mat

Best Baked Rice and Beans

mexicansk vegetarkost med ris og bønner

Hvis du er ute etter en deilig og smaksrik vegetartrett du kan preparere på under ti minutter, sette i ovnen og glemme i en times tid - da har jeg løsningen for deg her. Det er to ting som skjer med ris og bønner når de bakes i ovnen. Risen blir perfekt dampet på samme måte som i en riskoker og mange lager derfor ris på denne måten uansett hva den skal brukes til. Bønnene bakes og får en mer kjøttlignende konsistens, selv om de er kokt og hermetisert fra før. Hvor sterkt det skal være regulerer du enkelt selv med mengden chili. Det er heller ingenting i veien for å bruke ferdig tacokrydder her.

Ingredienser

middag for tre:

tre dl basmatiris (hvit eller brun type)

to teskjeer havsalt + ekstra til justering

en teskje malt sort pepper

halvannen teskje malt spisskumin

chilipulver eller cayennepepper etter smak

en kvart teskje tørket oregano

0,6 dl vanlig olivenolje eller smeltet smør

400 gr knuste tomater, polpa

en frisk grønn chili, finhakket

en halv liter grønnsakskraft

to bokser hermetisk bønner (bønnemix, brune bønner eller kidneybeans) godt avrent og skylt

en finsnittet vårløk til garnering

----

til servering:

guacamole, lettrømme, revet ost, tortillachips og hot salsa

Sett ovnen på 175 °C og finn frem en stor ildfast form med god plass. Det er viktig at risen og bønnene ikke blir liggende i et veldig tykt lag under baking.

Ha ris, havsalt, alle krydderiene og oljen i formen. Vend alt godt sammen slik at alle riskornene dekkes av olje og krydder. En gaffel er fint til dette, Hell over tomater, hakket chili og bønnene. Avslutt med kraften og dekk formen godt med aluminiumsfolie. Se til at det er helt tett uten rifter og bruk gjerne to lag folie om du ikke har den tykke typen.

Bak formen midt i ovnen i ca. 70 minutter. Sjekk at risen er klar før du løsner opp alt godt med en gaffel, drysser over vårløk og serverer med tilbehøret.