Benløse fugler

en klassisk middagsrett fra din oldemors kjøkken

I min hjemby har vi mange dyktige lokalhistorikere og det er gitt ut en bokserie på over ti bind med tittelen Det var før det på Kongens Berg med historier fra byen. I en av bøkene fortelles det om en dyktig og driftig dame som drev sin egen delikatesseforretning, og hun var viden kjent for sine utmerkede fiskekaker, fiskepuddinger, kjøttkaker og benløse fugler. Folk skal ha stått i kø langt nedover gaten for å sikre seg de gode varene, enten det var snøføyke eller sol. Hennes oppskrift har jeg dessverre ikke, men her kommer det en oppskrift som ble utgitt i et lite hefte i samme tidsperiode.

Ingredienser

oppskriften gir ca. tolv fugler

svinefarse:

400 gr kjøttdeig av svin

100 gr bacon i meget små terninger

en finrevet løk

havsalt og sort pepper etter smak

to spiseskjeer knust kavring

et egg

en kvart dl fløte

——

kjøttfarse:

400 gr kjøttdeig av okse

havsalt og sort pepper etter smak

en kvart teskje revet muskatnøtt

en kvart teskje malt allehånde

en kvart teskje malt ingefær

to spiseskjeer knust kavring

et egg

en kvart dl fløte

en liter kokvarm oksekraft

Fremgangsmåte

Riv løken på et råkostjern og finhakk baconet. Stek det gyllent i pannen og tilsett løken og la den mykne og bli blank før du setter blandingen til side.

Begynn med å lage svinefarsen. Rør svinekjøttdeigen sammen med havsalt, pepper, egg, kavring og fløten. Tilsett løk og baconblandingen og rør alt godt sammen. Sett farsen kaldt en times tid. Kjøttfarsen lager du på samme måte, bare rør sammen alle ingrediensene og la også denne hvile kaldt i en times tid.

Ta en spiseskje av kjøttfarsen og spre den inni håndflaten som er fuktet med kaldt vann, legg så på en spiseskje av svinefarsen og form ut en litt avlang kake så svinefarsen danner en kjerne i midten. Dette krever litt trening men bare lapp de pent sammen og fukt fingrene i kaldt vann innimellom så kjøttet ikke blir klissete. Gjenta prosessen inntil alt er brukt opp. Stek kakene pent brune i en blanding av smør og olje og legg de deretter over i kokende oksekraft og la de trekke i omlag 20 minutter. De kan også etterstekes i ovnen ved 175 °C i omlag 20-25 minutter.

Serveres med kokte poteter, dampede grønnsaker og brun saus.