© 2010–2020 Millas Mat

Belgiske pommes frites

laget på tradisjonell måte

Det var amerikanske soldater stasjonert i Europa under 1. verdenskrig som har skylden for at vi i dag kjenner disse potetene som french fries og ikke belgian fries. Det offisielle språket til den belgiske hæren var fransk, så begrepet french fries spredte seg. Det var i 1860, i Meusedalen som ligger mellom Dinant og Liège i dagens Belgia at de pleide å fritere småfisk, men det var en særlig kald vinter dette året så elven hadde frosset, dermed skar de opp poteter og friterte disse i stedet. Og slik begynte det. Hemmeligheten for gode fries er er å fritere de i to omganger slik det er beskrevet her, og pass på at oljen holder rett temperatur.

Belgiske pommes frites

Ingredienser

gode kokefaste poteter feks. Beate eller Asterix (beregn tre poteter pr. person siden de under tilberedning reduseres med omlag 1/3 del)

halvannen liter mais- eller solsikkolje til fritering

finknust havsalt (Fleur de sel)

Skrell og skjær potetene i tykke staver, legg de i en bolle med kaldt vann etterhvert og skyll de under rennende vann til slutt. Rist godt av dem, og tørk de med litt kjøkkenpapir. Dette er vikig for å få ut noe av stivelsen i potetene.

Varm oljen i en gryte til den når ca. 170 °C, bruk et termometer for å sjekke temperaturen, det er viktig. Du kan også bruke en trepinne, når det begynner å koke rundt pinnen er oljen klar men helt presis blir det ikke.

Friter potetene så lenge at de såvidt begynner å bli gule, fisk de så ut av gryta og la de hvile i fem til seks minutter på en rist med kjøkkenpapir. Sett en stekeplate under risten så unngår du oljesøl.

Friter de så igjen til de er lys gylne og sprø, følg godt med hele tiden. La de renne godt av seg på et nytt lag kjøkkenpapir og dryss på havsalt når de er tørre på overflaten og crispy. Server gjerne med majones slik de gjør i Belgia og Nederland.