Batali pasta med blomkål og valnøttpesto

pesto på mange måter

På italiensk betyr pesto bare «knust», og man kan lage det med mye mer enn bare grønn basilikum. Her bruker vi blomkål og valnøtter og elementer fra en klassisk pesto som parmesan og e.v. olivenolje. Valnøtter har en naturlig bitterhet som gir retten karakter og smaken gjør seg veldig godt i pastaretter. Om du ikke liker eller tåler valnøtter kan du selvfølgelig bruke pinjekjerner eller hvorfor ikke forsøke mandler. Mario Batali er en amerikansk kokk av italiensk avstamning og er ansett som en ekspert i italiensk kulinarisk historie. Denne pestoen er spesielt god til fullkornsspaghetti.

Ingredienser

en medium stor blomkål

et stort fedd hvitløk

en rød chili med frø

en god håndfull valnøttkjerner

en god klype havsalt og sort pepper etter smak

omlag tre spiseskjeer e.v. olivenolje samt noe ekstra til steking

50 gr ferskrevet parmesan

250 gr spaghetti, bruk gjerne fullkorn

150 gr stekte baconterninger

ekstra parmesan og ristede valnøttkjerner til garnering

Sett over en romslig kjele med vann til pastaen og kutt blomkålbukettene og stilken i medium grove biter. Ha blomkålen over i en prosessor og kjør den til grove smuler. Ha blomkålsmulene over i en bolle og sett beholderen til selve prosessoren tilbake på basen. Ha i hvitløk, chili, olivenolje, valnøtter (legg av noen hele til garnering) og havsalt og kjør det hele sammen til en grov mos. Stopp maskinen og tilsett parmesanen med litt mer olivenolje og kjør det i noen få sekunder til. Skrap alt dette oppi samme bollen der du har blomkålen.

Rist noen hele valnøttkjerner i tørr panne og stek baconet sprøtt og gyllent. Sett begge deler til side.

Dropp pastaen i vannet når det koker. Sett en panne på varmen og tilsett noen få spiseskjeer olivenolje og tilsett blandingen fra bollen. La det hele surre i noen få minutter og tilsett det stekte baconet. Når pastaen er klar tar du av noe av pastavannet i en kopp og vender pastaen inn sammen med innholdet i pannen. Tilsett en halv dl av pastavannet og rør det hele godt sammen. Tilsett mer pastavann om det blir for tørt. Fordel pastaen mellom to tallerkener og topp med litt olivenolje, ekstra pesto om det ligger igjen noe i pannen, litt mer parmesan og de ristede hele valnøttkjernene. Server straks.